Mieto ja Kirvesniemi tuovat legendaarisen suomisuksen takaisin

Jos se kelpasi huippuvuosien Mietaalle, se kelvannee suomalaiselle kuntohiihtäjälle yhä. Helsingissä lanseerattiin vuosien tauon jälkeen tuotantoon palannut Järvinen -suksi- ja hiihtourheilumallisto.

Hiihtäjistä on vaikea saada kuvaa ilman, että he ottavat sukset nojaamaan leveisiin hartioihinsa. Tällä kertaa markkinoiva poseeraus on kuitenkin harvinaisen perusteltua, sillä vanhat mestarihiihtäjät Juha Mieto, 64, ja Harri Kirvesniemi, 56, ovat markkinointihommissa. Kaksikko esitteli keskiviikkona Helsingissä Järvinen -suksimerkin uutta tulemista.

- Järvisen puusukset olivat aikoinaan, 1970-luvun alussa aivan ylivoimaisia, todisti Juha Mieto.

Mutta enää Järvisiä ei tehdä puusta. Ei, vaikka erääseen, ainakin aluksi 150 kappaleeseen rajoitettuun malliin on ikuistettu retro-henkeen Järvisen klassinen viininpunaisen puusuksen ulkoasu. Mutta tämäkin suksi kuten kaikki muutkin uus-Järviset ovat nykyaikaisia suksia sunnuntaihiihtäjille ja vaativille kuntoilijoille.

Järvinen on tunnettu suomalainen urheilubrändi, mutta Järvinen -nimellä ei ole tehty suksia vuosiin. Nyt tehdään. Aloite tuli yllättäen jälleenmyyjältä, kun kokkolalainen Halpa-Halli -ketjun yrittäjä Janne Ylinen lähestyi kiteeläisen suksitehtaan KSF Sport Oy:n toimitusjohtajaa Harri Kirvesniemeä. Entinen aktiivihiihtäjä Kirvesniemi johtaa suksitehdasta, joka lanseerasi viime talveksi huippusuksia kilpahiihtäjille tekevän Yoko -merkin. Aiemmin Kiteellä tehtiin myös Järvisen kanssa muinoin kilpailleen Karhu -merkin suksia, mutta Karhun tuotanto siirrettiin taannoin ulkomaille.

- Halusimme alkaa myydä suomalaisia, Suomessa tehtyjä suksia, Ylinen kertoo.

Nyt hanke toteutuu. Viime keväänä uutisoitiin, että Järvinen -merkin oikeudet omistava Tuomo Järvinen on tehnyt pitkäaikaisen sopimuksen Kirvesniemen KSF Sportin kanssa. Kiteellä tehdään suurin osa aluksi vain Halpa-halleissa myyntiin tulevista Järvisistä, halvimmat mallit valmistetaan Venäjällä. Kiteellä jatketaan myös Yoko -merkin tuotantoa.

Järvisen suksituotannon aloittaminen on nostanut Kiteen suksitehtaan henkilökunnan 30 työntekijään. Se on Anakonda.fin tietojen mukaan tällä hetkellä Suomen suurin suksitehdas, vaikka Peltosen tehtaalla Heinolassa työskenteleekin kutakuinkin yhtä monta ihmistä.

Kirvesniemellä ero Järvisen ja Yokon välillä on ainakin tällä hetkellä selkeä: Järviset tehdään kuntoilijoille hiihtoharrastusta helpottavine optigrip -pitopohjineen, Yokot vaativille kilpailijoille.

- Jatkossa myös Järvisiä saatetaan tehdä kilpahiihtäjille, hän sanoo.

Järvisen menestys nimenomaan kilpasuksena on kuitenkin kunniakas. Kun suksimerkit nykyäänkin julkaisevat kunniatauluja menestyshiihtäjistään, Järvisen tallissa ei huomioitu Kirvesniemen mukaan kuin MM- ja olympiakisojen kultamitalistit.

- Niitäkin oli tarpeeksi, hän naurahtaa.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen

Katso myös Anakonda.fin tekemä videohaastattelu Juha Miedon kanssa. Haastattelu löytyy tästä.