Helsingin olympialaisten maratonin syntymäpäivä - Zátopekin aika tyrmää yhä

Helsingin olympialaisten maraton juostiin 27. heinäkuuta vuonna 1952. Voittoaika olisi riittänyt kakkoseksi myös viime vuoden Helsinki City Marathonilla.

Maraton-aika 2.23.03 on kova! Vuonna 1952 se toi tsekkoslovakialaiselle sankarijuoksija Emil Zátopekille olympiakultaa uudella olympiaennätysajalla.

Vaikka nopeimmat maratoonarit pyyhkivät nykyisin 20 minuuttia nopeammin (maratonin maailmanennätys on Kenian Wilson Kipsangin nimissä ajalla 2.03.23), Zátopekin aika on edelleen vaikuttava. Viime vuoden Helsinki City Marathonilla aika olisi riittänyt kakkostilaaan - siis 62 vuotta sitten juostuilla kengillä ja muilla välineillä, sen ajan tankkaus- ja valmennusmetodeilla.

Mainittakoon, että maratonia ja triathlonia määrätietoisesti harrastava pääministeri Alexander Stubb (kok.) tavoittelee seuraavassa juoksussaan ensimmäistä kolmen tunnin alitustaan - hän ottaisi todennäköisesti vaikka ammattiyhdistysliikkeet mukaan hallitukseen siinä onnenhuumassa, jos saavuttaisi Zátopekin ajan.

FAKTA: Emil Zátopek (1922-2000) oli nelinkertainen olympiavoittaja. Helsingin olympialaiset pidettiin 19. heinäkuuta - 3. elokuuta 1952. Kuva Roger Rössing/Deutsche Fotothek.