Kuinka pitkään tämä maailmanennätys on lyömätön?

Florence Griffith-Joyner juoksi naisten sadan metrin maailmanennätyksen 26 vuotta sitten. Kiistelty ennätys vaikuttaa lyömättömältä.

Amerikkalaisjuoksija Florence Griffith-Joynerin doping-näytteistä ei koskaan löydetty kiellettyjä aineita. Silti hänen 17. heinäkuuta 1988 juoksemansa naisten sadan metrin ennätyksen rehellisyyttä epäillään. Mestarijuoksija Carl Lewis kirjoitti muistelmissaan brittilehti Daily Mailin mukaan, että äitiyslomalta vuonna 1987 radoille palanneen juoksijan lihasten kasvua ihmeteltiin.

-Jopa hänen äänensä kuulosti matalammalta, Lewis arvioi.

Mutta käry ei käynyt. Florence Griffith-Joyner juoksi ensin heinäkuussa maailmanennätyksen satasella. Ajalla 10.49 hän olisi voittanut kultaa viime vuoden Kalevan kisoissakin - miesten sarjassa. Vähän myöhemmin Soulin olympialaisissa hän juhli sekä 100 että 200 metrin voittoa. Kisojen doping-huomion varasti kiinni jäänyt kanadalainen Ben Johnson, joka oli voittanut miesten satasen silloin hämmästyttäneellä maailmanennätysajalla 9,83.

Florence Griffith-Joyner kuoli 21.9.1998 vain 38-vuotiaana. Ruumiinavauksessa ei löytynyt merkkejä doping-aineiden käytöstä.

-Hän on läpäissyt viimeisen doping-testin, hänen miehensä, kolmiloikkaaja-valmentaja Al Joyner sanoi nettilehti Salonin mukaan.

FAKTA: Presidentti Ronald Reagan kutsui menestysjuoksija Florence Griffith-Joynerin Valkoiseen taloon.