Lauri Markkanen - viisi faktaa ja veikkaus Susijengin suurlupauksesta

Lauri Markkanen pelasi itsensä penkiltä Susijengin tähdeksi, kun Suomi voitti koripallon kotikisojen avausottelussa sensaatiomaisesti Ranskan. Anakonda.fi kertoo, mitä Markkasesta pitää tietää.

Lauri Markkanen on nimi, joka viimeistään tänä vuonna on putkahtanut penkkiurheilevien suomalaisten huulille. Koripalloilija pelasi mainion kauden vaativassa amerikkalaisessa yliopistosarjassa Arizona Wildcatsin joukkueessa. Kesällä hän sai varauksen NBA-liigaan, johon suomalaispelaajilla ei juuri ole ollut asiaa - lajilegenda Hanno Möttölää lukuunottamatta.

Ja nyt Markkanen, 20, hurmaa Susijengissä, Suomen koripallomaajoukkueessa, joka on viime vuosina noussut menestyksensä ansiosta suurten kansanjoukkojen suosioon.

Nyt kisat ovat käynnissä Helsingissä ja Markkanen nousee keskustelunaiheeksi monta kertaa. Anakonda.fi antaa nuotit small talkiin, jos et työn, sairauden tai urheilusivuallergian takia jaksata kahlata läpi lukuisia tarinoita Markkasesta.

1. PITUUS - 213

Siis 213 cm - Markkanen on pitkä mies, jopa koripalloilijaksi.

2.  VANHEMMAT OVAT MAAJOUKKUETASON EX-KORIPALLOILIJOITA

Pekka Markkanen, 50, on tuttu nimi korista takavuosina seuranneille. Hän pelasi Kansasin yliopistossa kauden 1989-1990 sekä ammattilaisena Espanjanssa, Unkarissa, Ranskassa ja Saksassa. Hän pelasi myös koripallomaajoukkueessa. Myös äiti Riikka Markkanen ylsi koripalloilijana maajoukkuetasolle.

3.  VELI PELAA HUUHKAJISSA

Isoveli Eero Markkanen, 26, panostaa 197-senttisellä kropallaan jalkapalloon. Hyökkääjä on edustanut Suomea jalkapallomaajoukkueessa eli Huuhkajissa. Seurajoukkueuran osalta hän herätti taannoin huomiota saatuaan sopimuksen Real Madridin kakkosjoukkueeseen. Tällä hetkellä Eero Markkanen pelaa Saksan kakkosliigan Dynamo Dresdenissä.

4. NBA-VARAUS IHASTUTTI SUOMESSA, CHICAGOSSA EI

Kun Markkanen sai kesäkuun lopussa NBA-varauksen, Suomessa oltiin tietysti tohkeissaan. NBA-seura Chicago Bullsin fanit eivät olleet, mutta sehän ei ole Markkasen syy: Chicago on uudistusvaiheessa oleva takavuosien suurseura, ja joukkueen fanit ovat tyytymättömiä seurajohdon rakennusprojektiin. Esimerkiksi varaustilaisuuden yhteydessä tehty kauppa, jonka osana Markkanen siirtyi hänet varanneesta Minnesota Timberwolvesista Chicagoon, oli paha faneille pettymys. Seura menetti tähtipelaaja Jimmy Butlerin - ja sai kolme nuorta lupausta tilalle.

5. HUIPULLE MÄÄRÄTIETOISEN URASUUNNITELMAN AVULLA

Isä Pekka Markkanen on rakentanut määrätietoisesti poikansa uraa. Kerrotaan, että juuri hän kielsi vasta 16-vuotiasta Lauria lähtemästä ammattilaiseksi Espanjan Sevillaan. Markkanen junior ei myöskään koskaan pelannut Korisliigassa, koska sen pelit olisivat rajoittaneet harjoittelua. Opiskellessaan Mäkelänrinteen urheilulukiossa Helsingissä Lauri Markkanen pelasi 1-divisioonajoukkue HBA-Märskyn riveissä.

6. TULEVAISUUS: SUOMALAISEN URHEILUN SUURIN TÄHTI?

Lauri Markkanen ei ole vain suomalaisen koripallon suurlupaus, häneen kohdistuu myös odotuksia koko suomalaisen urheilun kirkkaimpana tähtenä lähitulevaisuudessa. NBA on Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa tarkasti seurattu sarja, jossa menestyminen tuo kansainvälistä huomiota - jopa enemmän kuin jääkiekkosarja NHL:n tähtistatus. (Menestyksekästä tulevaisuutta ennustaa Markkaselle muun muassa HS:n henkilökuva viime helmikuulta - sen voi lukea tästä.)

Fakta: Koripallon EM-turnaus 17. syyskuuta saakka. Suomi pelaa Helsingin Hartwall Arenassa alkulohko A:ssa. NBA-kausi 2017 - 2018 alkaa 17. lokakuuta.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Don Bigileone