Pakko osua, Pohjanpalo! Huuhkajat aloittaa MM-karsinnan

Suomen jalkapallomaajoukkue aloittaa MM-karsinnan ottelulla Kosovoa vastaan. Anakonda.fi arvioi Suomen joukkueen tilannetta.

Hyvät asiat ensin: Suomen hyökkääjät ovat olleet alkusyksyn otteluissa seurajoukkueissaan lupaavassa vireessä. Joel Pohjanpalo (kuvassa) teki maalin ensimmäisessä ottelussaan Saksan Bundesliigassa. Pohjanpalo on pelannut Saksassa vuosia, mutta nousi täksi kaudeksi Bayer 04 Leverkusenin joukkueeseen. Teemu Pukki puolestaan teki puolestaan historiaa tanskalaisessa Bröndbyssä: kukaan seuran pelaaja ei ole onnistunut 52 vuoteen tekemään kymmentä maalia viidessä peräkkäisessä ottelussa - Pukki onnistui ja Ilta-Sanomien mukaan häntä kutsutaan nyt tanskalaismediassa nimellä Superpommittaja.

Haasteitakin maajoukkueella toki on - maaliero nykyisen päävalmentaja Hans Backen aikana on murheellinen 1 - 16. Seitsemästä ottelusta on kuusi tappiota ja yksi tasapeli.

MM-karsintasarjan avausottelu Turussa Kosovoa vastaan onkin tärkeä paitsi Huuhkajien pistejahdille tiukassa lohkossa (Kroatia, Islanti, Ukraina, Turkki, Suomi ja Kosovo) myös Backen työrauhan kannalta. Tappio tänään ja seuraavassa ottelussa Islannissa niin ikuiseksi kakkoskoutsiksi maajoukkueessa tuomittu Markku Kanerva saa taas varautua ainakin väliaikaiseen komennukseen vastuuvalmentajana.

Suomen lohko on vaativa, sillä joukkueista Kroatia, Islanti ja Turkki olivat viime kesän EM-turnauksessa. Ukrainakin on Suomen yläpuolella Fifan rankingissa - ja Turussa vastaan asettuva Kosovo puhkuu Euroopan huippusarjoissa pelaavine pelaajineen kansallistunnetta ja intoa päästessään ensimmäiseen maaotteluunsa.

Backea ei voi kuitenkaan moittia yrityksen puutteesta. Hän on valinnut Huuhkajiin omaan, puolustusvoittoiseen taktiikkaansa sopivia pelaajia, vaikka he eivät olisikaan suurelle jalkapalloyleisölle tuttuja. Yksi tällainen pelaaja on IFK Mariehamnin puolustaja Albin Granlund, 27, joka ei ole pelannut urallaan yhtään ottelua nuorisomaajoukkueissa.

"Kaikki on tietysti uutta ja vähän isompaa kuin kotona Maarianhaminassa. Kun siellä meillä on fysio, niin täällä on fysion lisäksi lääkäri ja hieroja käytettävissä, jos jotain ongelmia on. Sitä puolta pitäisi minusta kehittää myös Veikkausliigassa, mutta resurssit nyt ovat mitä ovat", hän sanoo Urheiluviikon haastattelussa.

Urheiluviikon mukaan Grandlund on Rasmus Schüllerin huonekaveri.

"Se on ihan mukavaa, kun voidaan puhua ruotsia yhdessä. “Rade” on rauhallinen jätkä niin kuin minäkin. Vähän ensikertalaisena tuntuu, että täällä kaikki muut tuntevat jo toisensa, joten on kivaa, kun heti löytyy juttukaveri. Mutta kyllä täällä on hyvin tullut juttuun kaikkien kanssa."

Fakta: MM-karsintaottelu Suomi - Kosovo Veritas -stadionilla Turussa maanantaina 5. syyskuuta klo 21.45. Yle televisioi ottelun.