Messi, mitä nyt? 3 syytä Barcelonan romahdukseen

FC Barcelona ei ole voittanut viikkoihin - ja se on uutinen. Anakonda.fi arvioi syitä, miksi runsaan vuoden ajan tappiotta pelannut joukkue ei juuri nyt osaa voittaa.

Jalkapallon Mestarien liigan voittaja vaihtuu. Atletico Madrid pudotti puolivälierässä jatkosta FC Barcelonan yhteismaalein 3-2.

Tulos on jatkoa FC Barcelonan kompuroinnille Espanjan pääsarjassa La Ligassa. Joukkue pelasi tappioitta peräti 39 ottelua, mutta 2-1 -häviö El Classicossa Real Madridille huhtikuun alussa aloitti huonon jakson niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin. Sen seurauksena FC Barcelona on nyt pudonnut Mestarien liigasta ja La Ligassa sillä on viimeisten kierrosten aikana edessään haasteita, kun sarjajohto - kakkosena vaatii Atletico Madrid, kolmantena Real Madrid - on kutistunut kolmeen pisteeseen. Varmalta näyttänyt mestaruus on kauempana.

Anakonda.fi erittelee syitä tähtijoukkueen romahdukseen.

1. Tähdet ovat väsyneitä - omasta syystään

Vuosi sitten tammikuun lopussa FC Barcelonan supertähti Lionel Messi joutui katsomaan ottelun Real Sociedadia vastaan vaihtopenkiltä. Tämä johti kriisiin, Messi jätti harjoitukset väliin ja huhut hänen ja valmentaja Luis Enriquen huonoista väleistä levisivät julkisuuteen. Tuolloin riitä kuitenkin puhdisti ilmaa ja Barca aloitti käsittämättömän 39 tappiottoman ottelun sarjan, matseihin mahtui muun muassa Mestarien liigan, La Ligan ja Espanjan Cupin voittojen juhlintaa. Barcelonan entinen tähtipelaaja Enrique pelasti itsensä ja todennäköisesti myös työpaikkansa yksinkertaisella ohjelmanjulistuksella: Messi saa pelata käytännössä koko ajan, tähden egoa ei loukata kutsuilla vaihtoon. Sama jatkuva työvelvoite on myös muilla hyökkääjästaroilla Neymarilla ja Luis Suarezilla - MSN -trioksi ristitty hyökkääjäkolmikko pelaa yhdessä jatkuvasti. Ja MSN onkin pelannut niin kuin heiltä odotetaan, paremminkin: vaikka viime matseissa on ollut hiljaista, trio on huudattanut Barcan kannattajia maalin merkiksi tällä kaudella peräti 109 kertaa - se on enemmän kuin moni pääsarjajoukkue on tehnyt maaleja koko kaudella. Mutta kolmikon vaivattoman maalinteon aika näyttää olevan ohi. Messillä on menossa pisin otteluputki ilman onnistumisia viiteen vuoteen, jo viisi matsia ilman maaleja. Myös Neymar ja Suarez ovat kaukana parhaasta tasostaan. Ei ihme, että he ovat väsyneitä, sillä he ovat pelanneet paljon. Ehkä liikaa, mutta varmasti omasta tahdostaan.

2. Vastustajat ovat oppineet pelaamaan Barcelonaa vastaan

FC Barcelona on kymmenen viime vuoden menestyksekkäin seurajoukkue maailmassa, Mestarien liigan joukkue on voittanut 2006, 2009, 2011 ja 2015. Tähänkin jaksoon mahtuu kuitenkin sävyeroja, FC Barcelona on pelannut hyvin - ja vielä paremmin. Kun Bayern München voitti Mestarien liigan 2013, FC Barcelona näytti jääneen jopa oman pelityylinsä, pallonhallintaan perustuvan tiki-takan taitajana kakkoseksi. Luis Enrique on kuitenkin uudistanut tiki-takaa ja yhdessä MSN-trion ja muutenkin erittäin laadukkaan pelaajiston kanssa vienyt jalkapallon taas uudelle tasolle. Mutta seuraavasta tasoloikasta näyttävät vastaavan vastustajat - erityisesti vastustajat Barcelonan vanhasta kilpailijakaupungista Madridista. Realin kanssa kamppailu pohjautuu vanhoihin Espanjan valtarakenteisiin, mutta Atletico on syönyt Barcelonalle katetun mestaruusillallisen jo ennen finaaleja kahdesti Mestarien liigassa, vuonna 2014 ja nyt tänä keväänä. Valmentaja Diego Simeone osaa valmentaa joukkonsa pelaamaan Barcelonaa vastaan, Atletico tekee Barca-matseissa hurjasti töitä, karvaa ylhäältä, mutta ehtii silti asettumaan puolusasemiin "bussina". Messi, Neymar, Suarez ja kumppanit eivät ole tottuneet siihen, että vastustaja vie heiltä tilan kentällä lähes kokonaan.

3. Sattuman ja tuomarien ratkaisujen osuus

Vaikka tässäkin jutussa on etsitty ja löydetty kaksi syytä FC Barcelonan tappioille, voitto tai ainakin yhteistilanteeseen 3-3 pääseminen oli Mestarien liigan puolivälieräottelussa lähellä. Vaikka Barca hävisi, se hallitsi ottelua - ihan niin kuin on hallinnut häviämiään matseja La Ligassakin. Huipputasollakin sattumalle on sijansa. Jos ottelussa Real Sociedadia vastaan Neymarin ylärimalaukaus olisi mennyt sisään ja Mestarien liigan välierässä tuomari olisi viheltänyt FC Barcelonalle rangaistuspotkun lisäajalla, FC Barcelonan kriisistä ei puhuttaisi eikä kirjoitettaisi. Joukkueen triumfia tahraisi ainoastaan tappio seuralegenda Johan Cruyffin muisto-ottelussa Real Madridille. Mutta oliko Atleticolla ottelun lopussa käsivirhe rangaistusalueella? Ainakin tv-kuvan hidastusta tulkinneen Viasat -kommentaattori Pasi Rautiaisen mukaan oli. Hän veikkasi, että ottelun italialainen tuomari joutuu poistumaan Madridista tuntemattomaksi naamioituneena.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva Oleg Dubina, kuvassa Lionel Messi elokuussa 2015