Leicester, kaikkien aikojen yllätysmestari - Lue 4 tuhkimotarinaa voittajista

Tätä urheilu on parhaimmillaan: yllättäviä mestaruustarinoita. Anakonda.fi kertoo neljä tarinaa jalkapallon huipulta - ja siitä, kuinka se huippu oli jäädä näiltä Leicester Cityn avainhenkilöiltä saavuttamatta.

Valioliigassa toteutuu uskomaton yllätys, kun Leicester City varmisti mestaruuden kaksi kierrosta ennen kauden päättymistä. Leicesterin voitto varmistui, kun lontoolaisjoukkueet Tottenham ja Chelsea pelasivat tasatuloksen 2-2 maantain ottelussaan.

Itse sunnuntaina 1-1 tasapelin Manchester Unitedia vastaan pelanneet Leicesterin pelaajat olivat kokoontuneet joukkueen tähtihyökkääjän Jamie Vardyn kotiin seuraamaan lontoolaisten ottelua. Christian Fuchsin "Champions!!!!" -twiitin oheen laittaman videon Leicesterin pelaajien voitonriemusta mestaruuden varmistuttua voi katsoa tästä. Tämän jutun pääkuva on kuvakaappaus tuosta videosta.

Leicesterin mestaruus hakee vertaistaan palloilun historiassa. Euroopan suurissa palloilusarjoissa jalkapallovoittoa eivät ole päässeet yllättäjät juhlimaan 2000-luvulla juuri lainkaan. Vuonna 1995 Valioliigan voitti Blackburn Rovers, sen jälkeen mestaruus on aina mennyt tutuille jättiläisille: Manchester United on nostellut pokaalia 11 kertaa, saman kaupungin City kerran, Lontoossa on juhlittu Arsenalin kunniaksi kolmesti, samoin Chelsean.

Nyt voiton vie Lontoon ja Manchesterin suurseurojen sijaan 340 000 asukkaan Leicesterin City.

Joukkue, joka oli muutama vuosi sitten mennä konkurssiin.

Joukkue, joka oli vielä viime vuoden keväällä vältti vain täpärästi putoamisen Valioliigasta.

Joukkue, jota vain muutama todellinen uhkapeluri veikkasi tämän kauden mestariksi.

Joukkue, jonka jäsenistä voi kertoa monta tuhkimotarinaa - Anakonda.fi raapaisee nyt neljää:

1. Jamie Vardy - Stocksbridge, Halifax Town, Fleetwood Town... maalitykki oli unohtua alasarjajyräksi

Vardy, 29, on nyt Leicesterin ja Englannin maajoukkueen hyökkääjä. Maalintekijöille on aina käyttöä. Mutta oli vähällä, että Vardyn lahjat jäävät jalkapallon huipulla hyödyntämättä: hän ei saanut parikymppisenä sopimusta kasvattajaseurassaan Sheffield Wednesdayssä ja hautautui vuosiksi alasarjoihin. Vielä keväällä 2011 - siis 24-vuotiaana - hän pelasi Englannin seitsemännellä sarjatasolla Halifax Townin joukkueessa ja työskenteli proteesitehtaalla!

Verkko heilui Halifaxissa - ja on heilunut sittemmin Leicesterissä ja maajoukkueessa. Valioliigassa hän on tehnyt kaksi kierrosta ennen sarjakauden päättymistä 22 maalia, maajoukkueessa kuudessa maaottelussa kaksi.

Vardyn uskomaton nousu jalkapallon huipulle on vastaava yhden henkilön menestystarina kuin Leicester Cityn nousu viime vuoden täpärän Valioliigassa säästyjän paikalta, ikuisesta pikkuseurasta mestariksi.

2. Riyad Mahrez - algerialainen supermies löytyi Ranskan alasarjasta

Le Havre on Aki Kaurismäen kaunis elokuva samannimisestä Euroopan rannikkokaupungista. Le Havren joukkueessa Ranskan kakkosliigassa potkiskeli vielä keväällä 2014 Riyad Mahrez. Algerialainen keskikenttäpelaaja oli lupaus, joka odotti löytäjäänsä. Leicester poimi hänet, toi kirkkaampiin valoihin - ja nyt Mahrez on ihaltu tähti kaikkialla jalkapalloa seuraavassa maailmassa. Ilta-Sanomien jalkapallotoimittaja Saku-Pekka Sundelin suorastaan kiihottui kuvaillessaan Mahrezin otteita:

"Katsokaa vaikka Mahrezin täydellisyyttä hipovaa pallokosketusta. Se on suoranaista jalkapallopornoa."

Yhtä tohkeissaan ollaan muuallakin: Mahrez valittiin jo Valioliigan Vuoden pelaajaksi. Seuraava askel lienee siirtyminen johonkin suurseuraan. FC Barcelonan on jo mainittu iskeneen silmänsä Mahreziin.

3. Kasper Schmeichel - isän varjosta huipulle pikkuseurassa

Isä Peter Schmeichel, 52, oli Tanskan maajoukkueen ja Manchester Unitedin maalivahtitähti 1990-luvulla. Poika Kasper Schmeichel, 30, voittaa nyt Valioliigan mestaruuden Leicesterin tolppien välissä. Pojan ura ei ole ollut helppo. Alkuun se saattoi saada vauhtia isän upeasta menneisyydestä, mutta sen takaa venyminen omiin saavutuksiin on vaatinut paljon. Syksyllä 2007 poika-Schmeichel aloitti kauden Manchester Cityn maalilla lupaavasti, mutta sen jälkeen ura taantui. Kasper pelasi vuosia Valioliigaa alemmissa sarjoissa, vuodesta 2011 Leicesterissä. Siellä hän on pelannut lähes kaikki pelit, jotka on viiteen vuoteen loukkaantumisilta vain voinut. Kauden päätyttyä Schmeichelillakin on valinnan paikka: jatkaako uraa jonnekin isompaan seuraan vai jäädäkö nautiskelemaan Leicesteriin ikuisen kulttitähden maineesta?

4. Claudio Ranieri - veteraanivalmentajan ensimmäinen mestaruus

Vuosi sitten italialainen Ranieri vaikutti menneisyyden mieheltä. Hän oli saanut potkut Kreikan maajoukkueen valmentajan paikalta. Takana oli upea ura monen suurseuran valmentajana, muun muassa Chelsean, Valencian, AS Roman, Juventuksen ja Atletico Madridin peräsimessä. Saaliina jokunen Cup -voitto, muttei yhtään mestaruutta. Nyt sellainen tulee, Ranieri juhlii ensimmäistä liiga-mestaruuttaan 64-vuotiaana.

Teksti: Pasi Kostiainen, Otto Pitkänen