Hans Backe Huuhkajista: "Roolit seurajoukkueissa unohdettava!"

Suomen jalkapallomaajoukkue kohtaa tällä viikolla Islannin ja viisi päivää myöhemmin Italian. Ruotsalaisvalmentaja Hans Backe uskoo tietävänsä, miten Huuhkajat alkaa taas pärjätä.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on viime vuodet alisuorittanut odotuksiin nähden. Edelliset EM-karsinnat piti olla Suomen suuri mahdollisuus edetä ensi kertaa arvoturnaukseen. Niin ei käynyt, ja Mixu Paatelainen sai väistyä päävalmentajan pallilta ennen kontrahtinsa päättymistä.

Suomen tilannetta verrataan monesti Islantiin, jonka pelaajamateriaalin punnitaan olevan suurin piirtein samaa kaliiperia kuin Suomen. Islanti on tehnyt tulosta ja meni EM-kisoihin, kun taas Suomella tuo maksimaalisen tuloksen puristaminen nykymateriaalista on vielä tekemättä.

Nyt valmentajana on ruotsalaisluotsi Hans Backe. Kuinka hän aikoo puristaa Huuhkajista maksimin irti?

"Se on minun taktinen työni. Minun on kerrottava jokaiselle pelaajalle mitä odotan häneltä. Jokaisen pelaajan pitää tietää tarkasti roolinsa, jotta saadaan joukkue ja peli yhtenäiseksi. Jos en onnistu siinä, niin he pelaavat samalla tavalla kuin seurajoukkueessaan ja siitä tulee vaan iso sotku", Backe vastaa.

"Kaikki pelaavat kovaa ja juoksevat ja kaikilla on kova työmoraali, mutta homma pitää saada yhtenäiseksi. Kaikkien pitää ymmärtää, että tämä on maajoukkueen tapa pelata. Unohda roolisi seurajoukkueessa, tätä haluamme sinulta maajoukkueessa! Jos pystymme siihen, teemme tulosta."

Suomi kohtaa kesäkuussa Belgian ja Italian. Näissä kahdessa kovassa ottelussa valmistellaan Huuhkajia syksyllä alkaviin MM-karsintoihin. Backe aikoo saada tilkittyä vuotaneen puolustuspään ja samalla saada hyökkäyspelin tuottamaan tulosta.

"Teemme edelleen lujasti töitä puolustuspelin kanssa harjoituksissa, mutta meidän pitää myös panostaa hyökkäyspeliin. Voittaaksemme pelejä, meidän pitää saada aikaan myös maaleja. Sitä silmällä pitäen meidän pitää löytää vaihtoehtoja pelinrakenteluun hyökkäyspelissä. Sitä me tulemme harjoittelemaan ja toivottavasti tulevissa peleissä nähdään sen toimivan myös kentällä Belgiaa ja Italiaa vastaan."

Teksti: Urheiluviikko, kuva: F. Vera

Fakta: Suomi kohtaa Belgian 1. kesäkuuta Brysselissä ja 6. kesäkuuta Italian Veronassa. MM-karsinnat alkavat 6. lokakuuta vierasottelulla Islantia vastaan.