FC Lahti 20 vuotta - Miten Kuusysin ja Reippaan yhdistäminen on onnistunut, Harri Kampman?

FC Lahti perustettiin 20 vuotta sitten. Anakonda.fi kysyi pitkän linjan lahtelaiselta jalkapallovaikuttajalta Harri Kampmanilta, miten kahden perinteikkään seuran yhteispeli sujuu?

Kun kysyy aikuiselta lahtelaiselta, mikä on hän suosikkijoukkueensa jalkapallossa, vastausvaihtoehtoja on kolme - tai oikeastaan kaksi. Lahden Reipas ja Kuusysi. Ne, jotka mainitsevat heti kärkeen FC Lahden muistuttavat heti seuraavassa lauseessa, että ovat kyllä alunperin joko Kuusysin tai Reippaan kannattajia tai entisiä junioreita.

FC Lahti perustettiin kahden perinteikkään lahtelaisseuran edustusjoukkueiden fuusioseuraksi vuonna 1996. Tänä syksynä on siis 20-vuotismerkkipäivän aika.

Seuralla siis alkaa jo olla omiakin perinteitä. Edustusjoukkueen nuoremmat fanit eivät enää edes muista vanhojen seurojen liiga-taivalta.

Kysytään pitkän linjan lahtelaiselta jalkapallovaikuttajalta, valmentaja-manageri Harri Kampmanilta, 62, miten hän näkee FC Lahden 20 ensimmäistä vuotta.

Harri Kampman, miten FC Lahden integroituminen Lahteen on 20 vuodessa mennyt?

"Olosuhteiden pakostahan tämmöinen seura jouduttiin aikoinaan perustamaan. Lähtökohta oli, että FC Lahdesta tulee maakunnan seura. Että muodostuu ikään kuin suppilo ja pelaajia tulee (edustusjoukkueeseen) maakunnan alueelta ja myös lahjakkuuksia Etelä-Suomesta muualta. Tavoite oli, että seura pelaa säännöllisesti kansainvälisiä pelejä ja myy pelaajia ulkomaille. Se oli se ajatus. Minusta FC Lahti on vakiinnuttanut paikkansa. Niin sanottuja muovikorttiseuroja on tullut ja mennyt, mutta Lahti on kuitenkin vahvassa asemassa. Tällä kaudella menestys ei ehkä ole ollut vahvaa odotetulla tavalla. Mutta sellaisia kausia tulee. Ne pitää vain kestää - ja pyrkiä seuraavalla kaudella parempaan."

Jos muistelet 20 vuoden takaisia aikoja, kuinka helppoa kahden niin identiteetiltään vahvan seuran yhdistäminen oli?

"Urheilussahan on paljon tunteita pelissä. Ja täällä on ollut Reippaan ja Kuusysin kannattajat, niiden kannattaminenhan menee suvussa. Totta kai niiden yhdistäminen on ollut vaikeaa. Mutta ihmiset tunnustivat tosiasiat. Näin oli tehtävä. Ja isot pojat, jotka päätöksiä tekivät, olivat saaneet kuitenkin elinkeinoelämän mukaan. Sekin oli sellainen merkki, että tämä oli ainoa oikea ratkaisu. Oli kuitenkin hyvä, että Reipas ja Kuusysi säilyttivät kasvattajaseuran aseman ja kasvattavat pelaajia, joiden tähtäimessä on FC Lahti."

Onko Reippaan ja Kuusysin välillä junnuissa vääntöä vanhaan tapaan?

"On. Ja se on hyvä. Se auttaa molempia. Otan vertauksen kahdesta lihakauppiaasta: jos toinen parantaa laatua, pitää toisenkin pyrkiä samaan. Lahtelaisen jalkapallon huipulla on kuitenkin edustusjoukkue, akatemia ja a-junnut. Niiden kautta muodostuu lahtelaisen huippujalkapallon identiteetti."

Kun "paikalliskilpailija" Mypa on kadonnut suomalaisesta huippujalkapallosta Anjalankosken paperiteollisuuden alasajon myötä, onko "suppilo" jopa laajentunut? Tuleeko FC Lahteen lahjakkuuksia myös Kymenlaaksosta?

"Uskon, että se (vetovoima) on kääntynyt. Aiemmin paperitehtaan tuki oli Mypalle voimakasta. Mypa pelasi Euroopan kentillä ja oli hyvä kasvualusta pelaajille kansainvälisyyteen. Nyt kun sitä ei ole, Lahdella on tilaisuus täyttää se paikka."

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen, Lahti