Suomifutiksen unohdettu nero on poissa

Keijo Voutilainen valmensi Lahden Kuusysin jalkapallon Eurooppa Cupissa kahdeksan parhaan joukkoon. Lähes 30 vuoden takaista menestyksen tasolle ei ole vieläkään ylletty. Voutilainen kuoli tiistaina 78-vuotiaana.

Keijo "Velho" Voutilaisen kuolemasta kertoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat. Päijät-Hämeen päivälehti julkaisi kuolinuutisen ohessa myös haastattelun, jonka kertoo olevan Voutilaisen viimeisen. Toimittaja Aleksi Sammalisto tapasi Voutilaisen vielä viime viikolla Lahden Kisapuistossa.

Voutilainen ansaitsi 1980-luvulla lempinimen Velho. Hän johdatti valmentajana Lahden Kuusysin kolmeen Suomen mestaruuteen. Merkittävintä oli kuitenkin kauden 1985-86 menestys Eurooppa Cupissa. Siinä Kuusysi selvisi kahdeksan parhaan joukkoon - saavutus, jonka päihittämiseen ei ole pystytty 28 jalkapallokauden aikana tämän jälkeen.

Ja enemmänkin oli tarjolla, kun Kuusysi kohtasi toisessa osaottelussa Steua Bukarestin kylmällä, runsaasta lumesta siivotulla Helsingin olympiastadionilla. Noin 33 000 ihmistä jäätyi katsomossa, mutta Kuusysi kangistui vasta pelin loppuhetkillä ja hävisi 0-1. Ensimmäinen osaottelu oli päättynyt Romaniassa 0-0.

- Kyllä se sillä hetkellä keljutti. Sitä ajatteli, että miksei voinut käydä tuuri. Edellisessä tilanteessa meillä oli todella hyvä mahdollisuus tehdä maali. Mutta kun ei mennyt niin ei mennyt, Voutilainen kommentoi aikanaan Iltalehden Ilkka Laitisen muisto-kolumnin mukaan.

Voutilaisen Kuusysi on suomalaisen jalkapallon historiassa poikkeuksellinen joukkue. Se oli kunnianhimoinen, sitoutunut ja työstään palkkion saanut.

Sitä voidaan pitää Voutilaisen ansiona, vaikka hänen merkityksensä suomalaisen jalkapallon kehittäjänä onkin jäänyt monien myöhempien menestyjien varjoon. Unohdettu nero on poissa, mutta hänen elämäntyötään voidaan pohtia myös jossittelemalla: jos se Voutilaisen maalailema "tuuri" olisi käynyt, olisiko Kuusysi kulkenut Eurooppa Cupin loppuun asti Steua Bukarestin jalanjälkiä?

Kevään 1986 finaalissa Bukarest voitti Barcelonan ja koko Eurooppa Cupin.