Raipe on nyt Jokeri - "Puhun huonoimmin englantia koko jengistä"

Helsingin Jokerit aloittaa uuden KHL-kauden osittain uudistuneen valmennusryhmän komennuksessa. Anakonda.fi tapasi Leijona- ja Ilves-legenda Raimo Helmisen, joka kuuluu nyt uuden päävalmentajan Jukka Jalosen valmennusryhmään.

"Raipe ei ole legenda vain Suomessa, vaan hän on sitä kaikkialla jääkiekkoilevassa maailmassa", Jokerien kapteeni, tanskalaispelaaja Peter Regin sanoo.

"Hän on todella miellyttävä tyyppi, ystävällinen kaikille. Mutta valmentajana hänen vaatimustasonsa on kova. Hän on sikäli kuin muutkin Jokerien valmentajat. Kukaan ei huuda turhan takia, mutta pelaajilta vaaditaan paljon koko ajan."

"Kivaltahan tuo tietysti kuulostaa", Helminen hymähtää Reginin kehut kuultuaan.

Suomessa "Raipe", 52, on edustanut aina Ilvestä - ja Leijonia. Hänen pelinumeronsa on jäädytetty sekä seura- että maajoukkueessa.

Nyt tamperelaisen kiekkoilun ikoni valmentaa Helsingissä. Ja sanoo viihtyvänsä.

"Ihan hyvä fiilis. Olen mielenkiintoisessa seurassa ja mielenkiintoisessa sarjassa", hän sanoo.

Koska reissutyötä on maailman pisimmät pelimatkat (Jokerien pisin ottelukiertue on runsaat 15 000 kilometriä Kiinan Pekingiin ja Venäjän Vladivostokiin) sisältävässä KHL:ssä niin paljon, asuu Helminen Suomessa pääasiassa Tampereella.

Ja kansainvälistä on työ seuran sisälläkin: Jokereissa pelaa toki peräti 21 suomalaista, mutta myös kolme tanskalaista, yksi latvialainen, yksi yhdysvaltalainen ja kaksi kanadalaista - lisäksi vielä neljäntenä maalivahtina ammattilaissopimuksella on mukana belgialaispelaaja, vasta 18-vuotias maalivahti Wouter Peeters. Harjoituksissa käytetään englantia, jota puhuvat Helmisen mukaan kaikki.

"Minä varmaan kaikkein huonoimmin koko jengistä", hän virnistää - uskokoon ken haluaa, pelasihan Raipe kolme kautta NHL:ssäkin ja edusti New York Rangersiä ja Minnesota North Starsia.

Helmisen tulo Jokereihin julkistettiin varhain viime kaudella. Hän osallistui siis joukkueen GM:n Jari Kurrin, pelaajakoornidaattori Janne Vuorisen sekä muun valmennuksen eli Jalosen, Markus Kettererin sekä Hannu Virran kanssa joukkueen rakentamiseen.

"Kyllä mä siinä pikkuisen sähläsin seassa."

Vaihtuvuushan on ollut melkoista, uusia pelaajia joukkueeseen tuli kesän aikana yli tusina.

Jokerien joukkue on nuorempi, vahvempi - ja isompi, näkyvimpinä korstoinaan lähes kaksi metriä pitkä tanskalaispakki Oliver Lauridsen ja peräti 203-senttinen hyökkääjä Marko Anttila. Kun helsinkiläisten kaksi ensimmäistä kautta KHL:ssä on päättynyt pettymykseen ja aikaiseen putoamiseen pudotuspeleissä, on joukkueesta pyritty nyt rakentamaan "häijympi" - siis nimenomaan pudotuspelejä silmällä pitäen.

"Runkosarjassakin pitää pystyä menestymään, mutta kyllähän se fakta on, että siellä pudotuspeleissä pitää löytyä puoli vaihdetta lisää. Kaikilla osa-alueilla, kaikilla yksilöillä - ja valmennuksellakin", Helminen sanoo.

"Kyllä se sieltä henkiseltä puolelta löytyy. Siellä niitä voimavaroja on."

Fakta: Jokerien ensimmäinen KHL -ottelu kaudella 2016 - 2017 on maanantaina 23. elokuuta Moskovassa Spartakia vastaan. Jokerien ensimmäinen kotiottelu pelataan 17. syyskuuta Avangard Omskia vastaan.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen