Pavel Datsjuk, miksi vaihdoit NHL:n KHL:ään?

Venäläinen jääkiekkotähti Pavel Datsjuk pelaa alkavan kauden Pietarin SKA:ssa. Anakonda.fi ihmettelee: miksi? 38-vuotiaan hyökkääjän taso olisi yhä riittänyt NHL-peleihinkin.

Pavel Datsjukin kiekkokausi alkaa tänä vuonna aikaisemmin kuin aikoihin. KHL -kausi käynnistyy jo parin viikon kuluttua. Detroit Red Wingsissä syksystä 2001 pelannut Datsjuk tottui Amerikan-kausinaan siihen, että NHL alkaa lokakuussa.

Keskushyökkääjä Datsjukin ura on ollut komea. Detroitin avainpelaajana hän voitti Stanley Cupin kahdesti, vuosina 2002 ja 2008. Venäjän maajoukkueessa hän on voittanut olympiapronssia vuonna 2002 sekä neljä MM-mitalia - MM-kisojen parhaaksi hyökkääjäksi Datsjuk valittiin vuonna 2010. Venäjän parhaaksi kiekkoilijaksi hänet on valittu kahdesti, 2011 ja 2013.

Vielä viime kaudella hän teki 66 ottelussa NHL:ssä 49 pistettä (16 + 33). Sopimus NHL-joukkueeseen - Detroitiin tai muualle - olisi syntynyt varmasti. Sen sijaan Datsjuk nähdään Pietarin SKA:n nimekkään joukkueen kirkkaimpana tähtenä.

Miksi tähti vaihtoi mannerta ja liigaa?

"Päätös Venäjälle palaamisesta tuli sydämestä. Oliko se oikea, sen näkee myöhemmin, mutta toistaiseksi on tuntunut hyvältä", Datsjuk vastaa.

SKA:n harjoitusotteluissa hän on pelannut yhdessä Ilja Kovaltšukin ja Sergei Plotnikovin kanssa. Viime kaudella kesken pudotuspelien SKA:n ulkopuolelle skandaalimaisesti suljettu ex-NHL-tähti Kovaltšuk on siis palannut joukkueeseen ja toimii jopa sen kapteenina. Myös ketjun kolmas lenkki on NHL-tasoa: Plotnikov pelasi viime kaudella Pittsburgh Penguinsissa ja Arizona Coyotesissa.

Joukkueen suomalaispelaaja, keskushyökkääjä Jarno Koskiranta kuvailee SKA:n tähtiä vilisevää kokoonpanoa seuraavasti:

"Sentterien kilpailutilanne on kova, mutta niin sen pitääkin olla. Datsjukilta on hyvä katsoa esimerkkiä, sillä hän painaa koko ajan ekstraduunia. Hän on hyvä malli nuoremmille pelaajille. Kun tuollainen äijä vetää sata lasissa, niin ei siinä kovin moni uskalla sluibailla."

Koskiranta toipuu parhaillaan polvileikkauksesta.

Mutta miten Datsjuk kokee pelaamisen isommassa kaukalossa?

"En ole pelannut vielä montaa peliä, mutta ainakin isossa kaukalossa täytyy luistella enemmän. Se ei kuitenkaan pelota minua. Eurooppalaisessa kaukalossa on myös enemmän tilaa. En ole varma, tarvitsenko lisätilaa."

Fakta: KHL-kausi 2016 - 2017 alkaa 22. elokuuta 2016. Helsingin Jokerit kohtaa Pietarin SKA:n harjoitusottelussa Espoo Metro Areenassa torstaina 11. elokuuta 2016.