"En voisi kuvitella KHL:ää ilman Jokereita"

KHL:n puheenjohtaja Dmitri Tshernishenko vierailee Suomessa ensimmäistä kertaa. Anakonda.fi tapasi hänet - ja sai vastauksia liigan laajentumissuunnitelmiin, epäiltyyn puolueellisuuteen - sekä suomalaisjoukkue Jokerien jatkamiseen sarjassa.

Jääkiekkoliiga KHL:n suuri mies Dmitri Tshernishenko vakuuttaa, että Helsingin Jokerit jatkaa sarjassa pelaamista vielä kuluvan kauden jälkeen. Suomessa ensimmäistä kertaa vieraillut KHL:n puheenjohtaja Tshernishenko kehui suomalaisjoukkueen urheilullista panosta sekä arvioi suomalaisjoukkueen täyttävän liigan taloudelliset vaatimukset.

"En voisi kuvitella KHL:ää ilman Jokereita", hän sanoi lehdistötilaisuudessa.

Jokerien pääomistaja Harry Harkimo puolestaan täsmensi julkisuudessa ollutta määritelmää Jokerien ja KHL:n sopimuksesta. Harkimon mukaan Jokereilla on pysyvä sopimus sarjassa pelaamisesta, mutta taloudellinen sopimus neuvotellaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Ensimmäinen, vuonna 2013 neuvoteltu ja vuosiksi 2014 - 2017 voimassa oleva sopimus saa jatkoa, Harkimo ennakoi.

"En näe mitään estettä, miksi sopimusta ei tehtäisi", hän sanoi.

Tshernishenko puhui myös liigan laajentumisesta muuten. Ensi viikolla alkavan kauden uutuus on kiinalaisjoukkue. Pekingiläinen HC Red Star Kunlun on KHL:n 29. joukkue.

"30 on ihanteellinen määrä joukkueita. Liigaa ei kasvateta harkitsemattomasti", Tshernishenko sanoi.

Eli yksi joukkue mahtuu vielä hyvin mukaan, mutta jatkossa sarjasta saattaa myös pudota.

"Ei ole salaisuus, että monet joukkueet olisivat jo tahtoneet mukaan", hän totesi.

"Olemme saaneet hakemuksia muun muassa Ruotsista, Virosta, Iso-Britanniasta ja jopa Unkarista ja Italiasta. Joukkueiden taloudelliset taustat eivät kuitenkaan vielä ole edellyttäneet sarjapaikan myöntämistä."

On huhuttu, että Ruotsista sarjaan olisi ehdolla joukkue Tukholmasta tai Malmöstä. Esteenä on kuitenkin ollut maan kansallisen liiton kanta, joukkueet ei ole toistaiseksi saaneet lupaa vaihtaa kansallisesta sarjasta KHL:ään.

"En kommentoi yksittäisiä joukkueita. En halua luoda vaikutelmaa, että painostaisimme mitään tahoa mukaan", Tshernishenko sanoo.

Ensi kaudella KHL:ssä on joukkueita kahdeksasta maasta. Suurin osa tulee edelleen Venäjältä, mutta mukana ovat Suomen lisäksi myös Kroatia, Slovakia, Latvia, Valko-Venäjä, Kazakstan sekä nyt siis myös Kiina.

Tshernishenko nauttii venäläisessä urheilumaailmassa maan valtiojohdon suosiota, vastasihan hän taannoin myös Sotshin olympialaisten järjestelyistä. KHL:n johtajana hän on työskennellyt syksystä 2014. Vaikka hänelle on tiettävästi asetettu kansallisiakin tavoitteita venäläisen kiekkoilun tason paranemisesta, hän vakuuttaa, että KHL:n tuomaritoimintaa koskevat puolueellisuusepäilyt ovat aiheettomia.

"Jokerit voi voittaa mestaruuden siinä missä mikä tahansa muukin joukkue. Tuomaritoiminta on ehdottomasti reilua."

Fakta: KHL-kausi alkaa 22. elokuuta 2016.

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen

Jari Kurri (vas.), Dmitri Tshernishenko, Harry Harkimo ja Jokerien toimitusjohtaja Jukka Kohonen lehdistötilaisuudessa Helsingissä. Tshernishenko sai lahjaksi Jokerien paidan.