03. marraskuu 2015
Burger King on palannut suomalaisille pikaruokamarkkinoille rytinällä. Siitä ei ole vielä kahtakaan vuotta, kun Helsingin Mannerheimintielle avattiin ensimmäinen täkäläinen Burger King vuosikymmeniin. Paikka tuli kuuluisaksi nuorison ulos muodostamista jonoista - samoin kuin niin ikään Suomen-markkinoita kokeilemaan tullut Starbucks.
Nyt Burger Kingejä on jo 17 - ja ketjujohtaja Mikko Mollbergin mukaan parin vuoden päästä jo 40.
"Siihen pyritään", hän sanoo Anakonda.fi:lle.
Voimakas kasvu on vaatinut monenlaista, muun muassa markkinointisuunnitelmien jatkuvaa päivittämistä. aluksi Burger Kingin ei tarvinnut mainostaa lainkaan - Manskun Kingiin riitti jonoa muutenkin. Whoppereita oli saanut aiemmin vain ulkomailla. Tai siis kauan sitten ennen jonottajien syntymää myös Suomessa, mutta sillähän ei nyt ollut asian kannalta merkitystä. Burger Kingin ja Starbucksin avulla Suomi telakoitui entistä voimakkaammin läntiseen maailmaan. Louis Vuitton ja Hard Rock Cafe kun oli nekin jo saatu aikaisemmin Stadiin.
Mutta kun Burger Kingiin on totuttu, on yhtiö alkanut muistutella itsestään.
Osa kekseliästä kampanjointia on "pikaruokasauna", joka avattiin tiistaina Mannerheimintien Burger Kingin kellarikerroksen yhteyteen.
Kyseessä on saunatila, johon periaatteessa mahtuu noin 15 ihmistä. Sen saa vuokrata kolmeksi tunniksi hintaan 250 - 300 euroa - hinta vaihtelee viikonpäivän mukaan. Ruoka ja juoma laskutetaan erikseen.
Helsinki on täynnä saunoja. Keskustassakin on useita vuokrattavia saunatiloja muun muassa hotellien yhteydessä. Mutta ei kyllä yhtään pikaruokaravintolan yhteydessä - ja juuri tässä Suomen Burger Kingejä pyörittävä Restel näkee markkinaraon.
"Tämä on matalan kynnyksen sauna", Restelin toimitusjohtaja Mikael Backman sanoo.
Tarkoitus on siis houkutella työ- tai peliporukoita saunomaan ja katsomaan vaikka matsia ja tankkaamaan yökerhokierrosta varten. Saunan voi varata puoleen yöhön saakka.
Suunnittelusta vastanneen Teuvo Lomanin mukaan television saaminen saunaan oli "haasteellista".
"Tämä on suojeltu rakennus, eikä seiniä saanut kaataa."
Se kuitenkin onnistui - samoin saunatilojen maalaaminen lauteita myöten Burger Kingin väreillä. Avajaisissa tosin vasta testattiin, tarttuuko sininen maali, vitsaili Loman.
"Katsotaan, montako Smurffia saunasta tulee ulos."
Mollbergin ja Backmanin mukaan pikaruokasaunan perustaminen ja mainonnan lisääntyminen eivät ole hätähuuto, vaan päinvastoin. Burger King vääntää grilliään vain entistä kuumemmaksi!
"Jonoa on vieläkin. Kun avasimme viime viikolla (Espoon) Sellossa, jonoa oli ja ensimmäisenä iltana myytiin 10 000 hampurilaista. Burger King vetää tällä hetkellä ihan omillaan, mutta miksi tyytyisin siihen? Kun on mahdollista, että otetaan kunnon loikka, niin otetaan", Backman sanoo.
Eli koko toimialan ei voi katsoa olevan kriisissä, vaikka teidän kilpailijanne McDonald` s on lopettanut ravintoloita?
"Ei. Heillä on eri syitä siihen. Heillä on eri strategia. Ainoa, mikä ruokapuolella on kasvanut on juuri fast food. Se on se niche, missä pitäis olla tällä hetkellä", Backman uskoo.
Pitääkö Burger King kilpailijoina Frends And BRGR`sin kaltaisia gourmet-burger -paikkoja?
"Ei. Kyllä Burger Kingin kilpailijoita ovat McDonald` s, Hesburger ja Subway. Tuollaiset fast food -paikat, joista ruuan saa alle kymmenellä eurolla. O`Learys (Restelin pyörittämä kansainvälisen urheiluravintolaketjun paikka Mannerheimintiellä) kilpailee sitten noiden kanssa ja tarjoaa gourmet -hampurilaisia. On siinä iso ero, jos hampurilainen maksaa viisi tai kuusi euroa tai sitten kympin enemmän", Backman erottelee.
Burger King on suurten kansainvälisten brändien tavoin tarkoin suojeltu ja ylhäältä, kansainvälisestä johdosta määritelty. Oliko teillä vääntämistä, että saitte saunan pystyyn Burger Kingin nimissä?
"Sanotaan näin, että ainahan sitä pitää perustella. Eivät hullut ideat mene muuten koskaan läpi. Mutta kyllä meitä ymmärrettiinkin. On ollut vähän yllättävääkin nähdä, kuinka esimerkiksi Yhdysvalloissa saunaa pidetään nimenomaan suomalaisena juttuna. Ja sauna on monille suomalaisille todella tärkeä juttu", Mollberg sanoo.
Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen