Pariisi -keittokirjan tehnyt suomalaiskokki: "Pariisissa on aina tervetullut olo"

Suosittujen Sandro - ja The Cock -ravintoloiden luojan, helsinkiläiskokki Richard McCormickin tuore Pariisi -keittokirja on ajankohtaista luettavaa - ja kokattavaa. Anakonda.fi kaivaa kirjasta asennetta surusta toipuvan suurkaupungin tulkitsemiseen.

"Tutki kaupunkia, sillä kulman takaa löytyy usein jännittävämpää. Seikkaile ja eksy, koska joskus parhaat paikat löytyvät seuraamalla kiinnostavia ihmisiä."

Näin kirjoittaa Richard McCormick keittokirjassaan Pariisi (Tammi, 2015). Se aloitti alkusyksyn julkaisuna hänen Matkustava kokki -kirjasarjansa. Ruotsalais-amerikkalaistaustainen McCormick on asettunut Suomeen ja maustanut Helsingin ravintolaelämää lukuisilla mainiolla ravintoloilla ja hankkeilla. Hänen vaaleanpunainen ruokarekkansa on tuttu näky eri festareilla, New York Ninjan burgerit säväyttivät Flow -festivaaleilla jo vuosia sitten, lisäksi hän on vaikuttanut muun muassa Shanghai Cowboy -ravintolan taustalla sekä viime aikojen valloituksissaan The Cockissa ja Sandrossa.

Kirjassa kerrotaan, että jo nuorena ilmenneen ruuanlaittohimon lisäksi McCormickin intohimo on matkustaminen. Hän reissaa kuulemma mieluiten yksin ja löytöretkeilee.

Sillä asenteella hän on tehnyt myös lukuisia makumatkoja Pariisiin.

"Pariisissa on aina tervetullut olo. Pariisilaisten kuuluisa arroganssi on todellisuudessa vain heidän tapansa elää."

Kuulu ranskalainen keittiö, la cuisine francaise tunnetaan arvostaan tietoisena - ja perinteistään tarkkana. McCormick tahtoi kuitenkin kurkistaa Michelin -tähtimaailman taakse, kaivaa nautintojen kaupungista rohkeita kokeiluja ja selvittää, mihin kaikkialle gallialainen makumaailma venyy 2010-luvulla.

Huutoon vastattiin. McCormick kirjoittaa kirjassaan Pariisin ravintolamaailman monipuolistuneen - kiitos paitsi hänen kaltaistensa, kokeilunhaluisten kuluttajien, mutta myös kansainvälisten ja modernien keittiömestareiden. Ranskalainen keittiö on hänen mukaansa onnistunut säilyttämään kunnioituksensa, mutta kehittynyt ja fuusioitunut.

Matkakuumeen ja ruokahalun herättävä kirja sopii selailtavaksi niin sohvapöydän ääressä kuin keittiössäkin. McCormick on inspiroitunut Pariisista kehittämään reseptejä mottonsa mukaisesti. Ehkä tuo motto kuvaa niin McCormickia kuin Pariisiakin:

"Inspiraatio löytyy, kun innostuu helposti ja ajattelee isosti."