"Ei, ei lainkaan sokeria eikä vaaleaa viljaa!" - Terveisiä kivikaudelta

Thomas Rode Andersen, 46, on teräksinen ilmestys, joka syö kivikauden ruokaa. Tanskalaiskokin Paleokeittokirja on myyntimenestys.

Maisema on moderni: lihaksekas mies kuulokemikrofoni päässä, hohtavassa keittiössä, rosteripintaisen Samsung -laitteiston edessä.

Mutta se on hämäystä, mies tuo terveisiä kivikaudelta.

"Pyrin jäljittelemään ruokavaliota, jota noudatettiin noin 10 000 vuotta sitten. Silloin ei syöty viljatuotteita tai sokeria."

Hän on Thomas Rode Andersen, tanskalainen tähtikokki, joka elää niin kuin opettaa. Ja kokkaa myös muille niin kuin itselleen. Hänen paleodiettinsä, jota kutsutaan myös "kivikauden ruokavalioksi" on siis olettamus siitä, miten ihminen söi ennen kuin keksi maanviljelyksen kaikkine hyvine ja ennen kaikkea huonoine puolineen.

Andersenin kirjat, joista tänä vuonna on suomennettu ja julkaistu Paleokeittokirja, ovat Tanskassa myyntimenestyksiä. Ja Andersen itse on kirjojensa paras mainos, ikäisekseen (s. 1968) teräksinen ja hyvinvoiva mies, joka vakuuttaa olevansa parempi kumppani, isä, ystävä ja pomo uuden ruokavalion ansiosta. Hän antaa ymmärtää Kirjamessujen näytöskeittiön uteliaan yleisön edessä, että myös hyvin yksityiset asiat puolison kanssa sujuvat mainiosti. Häntä itseään 14 vuotta nuorempi uusi nainen olikin alunperin syy Andersenin, Michelin-ravintolan huippukokin elämäntaparemonttiin. Kun kova treenaaminen väsytti, häntä kehotettiin kokeilemaan paleodiettiä. Voilà, synnyinnäinen saarnamies oli löytänyt elämäänsä ja ruokavalioonsa sisällön.

Nyt työ huippuravintolassa on jäänyt, kivikautisen onnen saarnaaminen - niin kuin Suomessa Kirjamessuilla Teresa Välimäen juontamassa tilaisuudessa (kuva) - on Andersenille kokopäiväinen työ.

Vaikka Andersen on korostanut syövänsä paljon kasviksia ja painottavansa ruokavaliossaan riistaa ja lähellä tuotettua ravintoa, kivikautisen ruokavalion noudattaminen nykyajassa aiheuttaa mielenkiintoisia törmäyksiä.

"Jos lähden esimerkiksi Thaimaahan, syön kentällä ison pihvin rasvaisen kastikkeen ja salaatin kanssa. Lentokoneateriasta syön vain voinapin ja juustopalan ja rupean nukkumaan", Andersen kertoi Soppa365:n haastattelussa.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen