Tina Turner, Bon Jovi, Leonard Cohen... - Ekku Peltomäki hoiti tähtien valot

Ekku Peltomäki tunnetaan paitsi valotaiteilijana, miesmallina ja Aira Samulinin pitkäaikaisena puolisona, myös kansainvälisten konserttivieraiden valojen hoitajana. Anakonda.fi kertoo Peltomäen valotöistä uuden, Tomi Lindblomin kirjoittaman muistelmateoksen mukaan.

Ekku Peltomäki täyttää 70 vuotta 13. huhtikuuta 2016 ja samana päivänä julkaistaan hänen muistelmateoksensa, Tomi Lindblomin kirjoittama Valoissa ja varjoissa.

Anakonda.fi poimii kirjasta sen kansainvälisten tähtien Suomen -keikkoja koskevia muisteluita. Peltomäki oli ns. pelipaikalla, sillä hän ja hänen yhtiönsä hoiti vuodesta 1976 pitkälle 1990-luvulle useiden täällä käyneiden tähtiesiintyjien valot. Vielä tuolloin artistit ja yhtyeet eivät yleensä kuljettaneet mukanaan isoa valokalustoa.

Peltomäki ajautui ravintola-show -valaisijasta konserttihommiin, kun promoottori Antti Einiö pyysi. Yksi ensimmäisistä keikoista oli progebändi Camelin esiintyminen Helsingin Kulttuuritalossa. Kirjassa itseään ja tekemisiään muutenkin melko vähän kaunisteleva Peltomäki kertoo, että Camel -keikka hoidettiin kiireessä ja kehnoin varustein:

"Kiireellä jouduimme jotain virittämään, kun valtaosa valokalustostani oli muualla jo vuokralla. Niinpä siellä konsertissa sitten huojui pitkien tankojen päässä vain neljä eriväristä valoa, mutta kyllä ne yhtyeelle kelpasivat."

Yksi hyvin hoidettu keikka johti seuraaviin. Vastaan tulivat niin lavalla kuin takahuoneissakin muun muassa Tina Turner, Jon Bon Jovi, Leonard Cohen - ja Eartha Kitt.

"Ulkomaisista tähtivieraista mieleeni on jäänyt erityisesti John Bon Jovi, joka oli ensi kertaa maassamme Helsingin Kulttuuritalossa toukokuussa 1985. Hän oli todella ystävällinen ja jutteli kanssamme koko ajan. Ennen konserttia hän vieläpä kutsui kaikki tekniikan ihmiset palaveriin ja tarjosi kahvit. Hän oli menossa Moskovaan ensimmäistä kertaa ja kyseli meiltä Neuvostoliitosta. Hän oli todella lämminhenkinen ihminen, eikä lainkaan ylpeä tai arrogantti maailmantähti."

"Myös Leonard Cohen oli todellinen herrasmies. Hän pyysi minut ennen konserttia takahuoneeseen neuvonpitoon, kun tiesi että vastaan illan valoista. Cohen sanoi, että hän pitää valkoisesta valosta ja pyysi minua käyttämään valkoisen valon eri värilämpötiloja mieluummin kuin värejä. Hän oli valmis hyväksymään värit vain, jos ne tehdään harkiten ja tyylillä. Niin hienoja neuvoja en aiemmin ollut saanut, ja tuon keikan jälkeen aika lailla pelkistinväripalettiani, jota jatkossa tuotannoissani käytin. Cohen esiintyi Kulttuuritalossa helmikuussa ja kesäkuussa 1985."

"Tina Turner oli aivan toisenlainen. Yleensä hänen konserteissaan kaikki ohjeet tulivat pelkästään managerin kautta, kun melkein kaikki muut artistit halusivat ainakin jollakin tavalla tavata minut valoasioissa henkilökohtaisesti. Teknisiä ohjeita en Turnerilta saanut, mutta sen sijaan olen käynyt hänen kanssaan mielenkiintoisia keskusteluja konserttien jälkeen hänen kokemistaan vaikeuksista väkivaltaisen ex-miehensä kanssa. Turner näki minussa samanhenkisyyttä ja kohtaloidenyhteyttä, kun kerroin että myös oma vaimoni oli kokenut entisessä avioliitossaan väkivaltaa."

"Eartha Kittiin tutustuin Kalastajatorpan ravintolaesitysten yhteydessä. Hän teki ravintolaan muutamien viikkojen ajan show-esityksiä 1980-luvulla. Eartha pyysi minut usein show’n jälkeen juttuseuraksi takahuoneeseen. Hän mainitsi joka kerta, että olisi kovin iloinen, jos muuttaisin hänen kanssaan Connecticutiin. Hän esitti kutsun leikkimielisesti, mutta minusta tuntui, että hän oli kovin tosissaan asian suhteen. Haaveet Yhdysvaltoihin muutosta karisivat, kun esittelin hänelle Airan. Jännittävä sattuma oli se, että Eartha oli syntynyt 1927 kuten Airakin."

Fakta: Tomi Lindblom: Valotaiteilija Ekku Peltomäen muistelmateos: Valoissa ja varjoissa (Visual Media, 2016) on luettavissa ilmaisena nettikirjana Visual Median sivuilla tästä.

Kuva: Ekku Peltomäen kotialbumi. Kuvassa Ekku Peltomäki ja Aira Samulin muotinäytöksessä 1970-luvulla.