Paul Newmanin kuolemasta seitsemän vuotta - Muistatko nämä elokuvat?

Paul Newman on yksi elokuvahistorian suurimmista tähdistä, joka sai tyytyä "pelkkään" elämäntyö-Oscariin. Leffat kuitenkin ovat katsottavissa yhä, Anakonda.fi valitsi niistä kiinnostavimpia.

Paul Newman (1925 - 2008) kuoli 26. syyskuuta seitsemän vuotta sitten. Newman teki ihan elämäntyöksi riittävän uran elintarvikeyrittäjänä, kilpa-autotallin pyörittäjänä ja hyväntekijänä, mutta ennen kaikkea hän oli tietysti näyttelijä.

On sääli, ettei hän lukuisista loistorooleistaan ja niiden saamista ehdokkuuksista huolimatta voittanut kuin kunnia-Oscarin vuonna 1986.

Anakonda.fi kunnioittaa Newmanin komeaa uraa muistuttamalla lukijoita viidestä hänen erityisen hienosta roolistaan - ja jakamalla linkin niiden trailereihin.

1. Kissa kuumalla katolla (1958)

Elokuvasovitus Tennessee Williamsin näytelmästä teki Newmanista tähden 33-vuotiaana. Elokuva toi myös Oscar -ehdokkuuden. Trailerin voi katsoa tästä.

2. Suurkaupungin hait (1961)

Taas Oscar -ehdokkuus roolista nuorena biljardilahjakkuutena, joka tahtoo voittaa vanhan mestarin. Erikoista: leffalle tehtiin 1986 jatko-osa, jossa Newman näytteli tuon vanhan mestarin roolin. Traileri löytyy tästä.

3. Lannistumaton Luke (1967)

Vankilaelokuva, joka sisälsi kuuluisan - ja monille tosi elämässä samaa kokeilleille - kohtauksen, jossa Newmanin esittämä vanki löi vetoa kyvystään syödä kananmunia. Ja Cool Hand Luke -hahmo söi 50 munaa. Rooli toi taas Oscar -ehdokkuuden. Trailerin voi katsoa tästä.

4. Ei tuumaakaan (1970)

Ken Keseyn Yksi lensi yli käenpesän -romaanin filmatisoinnista tuli klassikkoleffa, mutta Newman ohjasi ja näytteli pääosaa Keseyn romaaniin perustuvassa elokuvassa. Vaikuttava tarina jääräpäisestä perheestä yhteisön paineessa. Traileri tästä.

5.  Puhallus (1973)

Ragtime soi, ja Newman näyttelee yhden unohtumattommimmista rooleistaan Robert Redfordin rinnalla. Mainio veijaritarina sai peräti kymmenen Oscar -ehdokkuutta, joista voitti seitsemän. Oikeusmurha, ettei yksikään osunut niistä Newmanille. Traileri löytyy tästä.