Madonna: Papa Don`t Preach oli listaykkönen 30 vuotta sitten - Hitti muutti kaiken

Madonnan True Blue -albumin ykköshitti näytti suuntaa laulajatähden uralle. Anakonda.fi kertoo miten - ja jakaa klassikko-biisin videon.

Madonnan Papa Don`t Preach nousi Englannin listaykköseksi 14. heinäkuuta 1986. Amerikanitalialaisen laulajattaren kolmas albumi True Blue oli julkaistu pari viikkoa aikaisemmin. Vaikka levyllä oli useita kappaleita, joita voi pitää tärkeinä Madonnan uralle (levyllä ovat myös muun muassa Live To Tell, Open Your Heart ja hänen uraansa latinalaisessa Amerikassa kovasti edistänyt La Isla Bonita), oli Papa Don`t Preach levyn tärkein kappale.

Jo aikalaiskriitikot huomasivat biisin melodiset ja sisällölliset ansiot: David Sigerson kirjoitti Rolling Stonen albumiarviossaan, että "...Papa Don`t Preach sisältää korkean profiilin koukun, joka kestää vertailun Like A Virginiin, Dress You Upiin ja Material Girliin" - Madonnan edellisiin hitteihin.

Kappaleessa oli myös vahva tarina, joka näkyy erinomaisesti myös biisin videossa, jossa ohjaaja James Foley esittelee elokuvan keinoin paitsi kertomuksen, myös uusiutuneen Madonnan uuden lookin. Videon voi katsoa Madonnan YouTube -kanavalta tästä:

Papa Don`t Preach on tarina teiniraskaudesta - ja tytöstä kertomasta tästä isälleen. Madonna esittäytyy lyhyissä platinaisissa hiuksissa, hän on siis uusiutunut ensimmäisen kerran. Kahden ensimmäisen levyn Madonnahan oli homssuinen, pitkätukkainen voimaneito, joka mainosti olevansa "kuin neitsyt" - ja näytteli itsensä kaltaista naista Susan Seidelmanin elokuvassa Missä olet, Susan?

Tämän jälkeenhän Madonnalla on nähty vuosikymmenten saatossa monia erilaisia kampauksia ja asukokonaisuuksia - tyyli on vaihtunut levyille ja/tai kiertueille.

Papa Don`t Preach herätti myös kohua aitoon Madonna-tyylinä yhtenä ensimmäisistä laulajattaren hiteistä: biisin päähenkilön ratkaisua pitää lapsi tulkittiin monella tavalla. Vanhoilliset innostuivat, että Madonna tukee pro-life -liikettä ja vastustaa aborttia. Naisjärjestöt paheksuivat, että Madonna kannustaa teiniraskauksiin. Kaiken huipuksi Madonna omisti biisin keikallaan paaville, ja tämä - paavi Johannes Paavali II - kehotti katolisen kirkon jäseniä boikotoimaan Madonnan vuoden 1987 Who`s That Girl -kiertuetta.

Madonna sai lapsuudessaan itse katolisen kasvatuksen.