Kun lakitekstiäkään ei saanut laulaa - Kiellettyjä lauluja 50-vuotiskonsertissa

M.A. Numminen levytti 1960-luvulla musiikkia, jolta suomalaisia haluttiin suojella. Anakonda.fi linkittää Kiellettyjen laulujen 50-vuotiskonsertin kunniaksi kokoelman, jossa aikanaan kuultiin niin epäsiveellisyyttä, eduskunnan vastaisuutta kuin alkoholimyönteisyyttäkin.

Noin 50 vuotta ennen sitä, kun Madafakin darra ja Pämppää nousivat suuriksi hiteiksi eikä kukaan paheksunut niiden dokausmyönteisyyttä, Mauri-Antero Numminen onnistui pääsemään lähes kaikilla levytyksillään Yleisradion soittokieltoon - muun muassa "alkoholimyönteisyydellään". Ja Ylen soittokieltoon joutuminen merkitsi kappaleen jäämistä yleisön kuulumattomiin, sillä kaupallisia paikallisradioita ei ollut.

Ajat ovat tosiaankin muuttuneet, ja nyt M.A. Numminen ja hänen pitkäaikainen säestäjänsä Pedro Hietanen tuovat Kielletyt laulut Helsingin Kulttuuritalon lavalle juhlakonsertissa.

Numminen lupaa, ettei konserttiyleisöllä tarvitse olla omakohtaisia kokemuksia 1960-luvun suomalaisesta kahlitsevuudesta. Vaikka vuosikymmentä muistellaan monenlaisen kiehtovan hurjastelun ja kapinan aikakautena, vastapainoksi oli tyrkyllä sellanen Sääntö-Suomi, että nykymeno vaikuttaa siinä rinnalla jatkuvalta vappuaaatolta tai Taiteiden yöltä.

"Suomalainen yhteiskunta ja kulttuurielämä olivat 1960-luvulla varsin erilaisia kuin tänä päivänä. Kerronkin laulujeni juonnoissa tuon ajan Suomesta, jotta kuulijat saavat käsityksen, miksi nämä laulut olivat kiellettyjä", Numminen lupaa.

Niin, tuolloin katsottiin järkyttäväksi, kun Numminen lauloi persoonallisella tyylillään vaikkapa kappaleet Nuoren aviomiehen on syytä muistaa tai Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa - juuri se biisi oli sekä "eduskunnan vastainen", että "alkoholimyönteinen".

Eräänlainen huipentuma oli kieltää kappale Laulu epäsiveellisten julkaisujen levittämisen ehkäisemisestä, sillä siinä Numminen ja Rauli "Badding" Somerjoki tulkitsivat lakitekstiä!

Sittemmin niin laulut kuin Numminenkin ovat päässeet pannasta. Yleisradiolla ei ole tiettävästi voimassaolevaa listaa kielletyistä levyistä. Numminen palkittiin äskettäin EMMA-gaalassa elämäntyöpalkinnolla.

Fakta: Kielletyt laulut –konsertti Helsingin Kulttuuritalossa 17. syyskuuta.

Kuuntele M.A. Nummisen kiellettyjä lauluja Spotifystä tästä: