Corvette -kolari tuhosi uran 60 vuotta sitten - Jan & Dean haastoi Beach Boysin

Huhtikuun 12. 1966 tapahtui kohtalokas auto-onnettomuus surf-duo Jan & Deanin kannalta: Jan Berry ajoi kolarin, johon kaatui yhtyeen lupaava ura.

Surf-musiikki oli 1960-luvun alun etelä-kalifornialaisen vapauden soundtrack. Surffaajien kulttuuri oli vastaavaa urheilullisuuden ja lainsuojattoman päihteidenkäytön yhdistelyä kuin vaikkapa skeittaajien ja snoukkaajien alakulttuurit 1990- ja 2000-luvuilla. Nuorison kapina- ja elämäntapakulttuuria, joka kaupallistui surf-musiikin tultua osaksi valtavirtapoppia.

Jan & Dean oli Beach Boysin rinnalla keskeinen surf-hittien levyttäjä. Molemmat perustettiin ihan vuosikymmenen alussa - ja kumpikin levytti samoja biisejä. Esimerkiksi biisit Help Me Rhonda, Fun Fun Fun, Little Deuce Coupe ja Surf City ovat lajityypin klassikkoja sekä Jan & Deanin että Beach Boysin levyttäminä.

Miksi Jan & Dean on kuitenkin jäänyt alaviitteeksi popin historiaan - ja Beach Boys on Yhdysvaltain vastine Beatlesille?

Beach Boysilla on toki maineeseen omat eli musiikillisen johtajansa, pop-musiikin ilmaisua venyttäneen Brian Wilsonin ansiot. Mutta karmean auto-onnettomuuden takia Jan & Deanin kehittymistä ei päästy koskaan Beach Boysiin vertaamaankaan, vaikka 1960-luvulla alussa duo haastoi bändin pontevasti.

Huhtikuun 12. 1966 William Jan Berry, 25, ajoi kolarin Chevrolet Corvettellaan Beverly Hillsissä - lähellä Dead Man`s Curvea, josta Jan & Dean oli aiemmin tehnyt hittibiisin. Berry vaipui koomaan ja hänen herättyään kaikki oli toisin. Hän oli saanut vakavia päävammoja. Ensidiagnoosin mukaan hänen ei pitänyt enää koskaan kävellä, mutta Berry osoittautui sitkeäksi ja kuntoutti kuin kuntouttikin itsensä vielä arkeen - ja musiikinkin tekijäksi. Hänen oli kuitenkin opeteltava muun muassa kirjoittamaan vasemmalla kädellä, kun oikean käden motoriikka oli vaurioitunut.

Surf-musiikin suosio oli jäänyt 1960-luvun alkupuolelle. Jan & Dean yritti uudistua ja laajentaa musiikillista ilmaisuaan, mutta Beach Boysin veroiseksi popin suunnannäyttäjäksi siitä ei ollut.

Jan Berry kuoli vuonna 2004 62-vuotiaana.

Anakonda.fi linkittää Spotifystä Jan & Deanin olennaisia hittejä sisältävän Help Me Rhonda -albumin.