Björn Borg täyttää 60 vuotta - 5 faktaa tennislegendasta, alushousuista lähtien

Björn Borg on yksi kaikkien aikojen tennispelaajista. Anakonda.fi onnittelee 60-vuotiasta legendaa muistelemalla hänen uransa kohokohtia - ja elämänsä erikoisuuksia.

Selostajana Juha Jokinen, Wimbledonin nurmi viheänä - ja verkon kahdella puolella toistensa vastakohdiksi esitellyt pelaajat: itse tyyneys, Ruotsin Björn Borg ja kiivasluonteinen jenkki John McEnroe.

Se oli 1970-luvun kesähupia se. Yhteinäiskulttuurin aikaan kaikki katsoivat, kun miehet hikinauhoissaan taistelivat perinteisen tennisturnauksen voitosta.

1970-luvun Ruotsi näyttäytyi suomalaisille uskomattomana menestystehtaana. Olihan meilläkin Lasse Viren ja Hurriganes, mutta naapurit menestyivät lajeissa, jotka olivat suomalaisille vielä suhteellisen tuntemattomia - kuten pop-musiikki, alppihiihto ja tennis. Ja kun suomalaisilla ei ollut omia mestareita näissä lajeissa, tuntui kuin Abban, Ingemar Stenmarkin ja Björn Borgin menestyksestä osa olisi tullut Suomeenkin.

Ihmeesti tutuin näistä kaikista oli Borg. TV:n ansiosta hän oli säännöllinen vieras. Hänet nähtiin televisiossa sentään joka vuosi - voittamassa Wimbledon.

Sittemmin Suomi on saanut maistaa menestystä ruotsalaistenkin voimalajeissa. Risteilyalukset ovat kulkeneet Suomenlahtea moneen suuntaan. Björn Borg on käynyt veteraaniturnauksissa Maarianhaminassa.

Ja 6. kesäkuuta 2016 Borg on 60-vuotias.

Merkkipäivän kunniaksi Anakonda.fi kokoaa Pohjolan kaikkien aikojen tennisässästä viisi faktaa.

1. Peräti viisi kertaa Wimbledonin ykkönen

Suomalaisittain tärkein ensin: Borg voitti Wimbledonin tennisturnauksen miesten kaksinpelin peräti viisi kertaa. Hänet kruunattiin mestariksi vuosina 1976 (voitti loppuottelussa Ilie Nastasen), 1977 (voitti Yhdysvaltain Jimmy Connorsin), 1978 (voitti taas Connorsin), 1979 (voitti Yhdysvaltain Roscoe Tannerin) ja 1980 (voitti John McEnroen). Ainoa finaalitappio tuli McEnroelle vuonna 1981.

2. Voitti kuudesti Ranskassa, US Openia ei kertaakaan

Borg voitti Ranskan avoimet useammin kuin Wimbledonin, peräti kuusi kertaa. Sen sijaan Yhdysvaltain avoimia hän ei vienyt nimiinsä kertaakaan, vaikka oli loppuottelussa neljä kertaa - vuonna 1981 Wimbledonin tapaan McEnroeta vastaan.

3. Lempinimi: Jäävuori

Toisin kuin aikalainen McEnroe, Borg ei näyttänyt kentällä juurikaan tunteitaan. Hän ei hermostunut, ei pahemmin iloinnutkaan. Kun Kimi Räikköstä kutsutaan Jäämieheksi, Borg oli todellinen Syväjäämies - ehkä Jäävuori oli siksi hänelle juuri sopiva lempinimi.

4. Ura loppui varhain

Björn Borgin ura oli lyhyt ja terävä: hän lopetti huipulla ollessaan vain 26-vuotias. Motivaatio yksinkertaisesti loppui, sillä Borg tunsi saavuttaneensa sen, minkä saavuttaa saattoi.

5. Ei mukana nimikkokalsareissaan

Uransa jälkeen Björn Borg on antanut nimensä alusasuja tuottavalle vaatebrändille. Enää Borgin alushousuissa kulkeminen ei hyödytä legendaa itseään, hän myi lisenssin nimensä käyttämisestä 1990-luvulla ja vuonna 2006 World Brand Management osti kaikki oikeudet merkkiin. Yhtiö käyttää nykyisin nimeä Björn Borg Ab.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Anefo / Croes, R.C.