Billie Holiday, yksi legenda vuosikertaa 1915 - Kuuntele klassikot

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta amerikkalaislaulaja Billie Holiday syntymästä. Anakonda.fi muistelee laulajattaren tämän traagista elämää - ja jakaa linkin tämän tärkeimpiin teoksiin.

Billie Holiday kuoli 17. heinäkuuta vuonna 1959 vain 44-vuotiaana. Pahoista päihdeongelmista kärsineen laulajan kuolinsyyksi on mainittu maksakirroosi.

Holiday asetti elintavoillaan kyseenalaiset kehykset viime vuosisadan taiteilijaelämän eräälle ihanteelle: elä täysillä, kokeile kaikkea, kuole nuorena. Holiday eli ennen rockin valtakautta, mutta hänen muun muassa heroiinia sisältänyt päihdehelvettinsä on sukua monien myöhemmin eläneiden - ja nuorena kuolleiden - rocktähtien vaiheille. Samaa latua hiihtivät myös muun muassa Jim Morrison, Jimi Hendrix, Brian Jones, Janis Joplin, Kurt Cobain ja Amy Winehouse.

Holidayn elämä päättyi surkeasti, mutta surkeaa oli legendojen mukaan alkutaivalkin. Koulut jäivät kesken ja nuoruusvuosina Holidayn on kerrottu työskennelleen prostituoituna, äitinsä esimerkin mukaan. Miessuhteet olivat hänelle ongelmallisia myöhemminkin. Olivatko päihteet ongelmien syy vai seuraus, siihen ei Holidayn elämäkertakirjoistakaan tahdo löytää vastausta.

Vastoinkäymisistä huolimatta Holiday teki laulajana unohtumattoman uran. Hänen laulutulkinnoissaan oli poikkeuksellista sielukkuutta. Hänen äänialansa ei ollut erityisen laaja, mutta vastaavaan tulkinnan syvyyteen kuin Holiday esimerkiksi klassikkokappaleissaan God Bless The Child ja Strange Fruit eivät useimmat myöhempien aikojen ääniakrobaatit yllä.

Nykyihmisten onni on, että Holiday oli syntynyt vuonna 1915 - hänen, samoin kuin samana vuonna syntyneiden muiden legendojen, esimerkiksi Frank Sinatran, Olavi Virran ja Tapio Rautavaaran läpimurto ja monet olennaiset levytykset osuivat ihmisten lisääntyneeseen vapaa-aikaan - ja toisesta maailmansodasta toipuva maailma janosi tähtiä ja menestystarinoita. Ja nuo tarinat ovat jääneet elämään.

Holidayn menestystarina on yksi traagisimmista. Sitä voi muistella kuunnellen tästä Spotifyn kautta hänen olennaisia levytyksiään.