Beach Boysin Pet Sounds on 50-vuotias - Nämä neljä levyä saivat siitä vaikutteita, kuuntele

Beach Boysin albumi Pet Sounds julkaistiin 16. toukokuuta 1966. Siitä on siis 50 vuotta, kun pop- ja rockmusiikki saivat uuden suunnan. Brian Wilson käytti levyn kirjoittamiseen, sovittamiseen, soitattamiseen ja tuottamiseen studiossa yhdeksän kuukautta, joka oli 1960-luvulla hämmästyttävän pitkä aika. Vaikka levyllä soittavat aikansa ammattilaiset ja kokonaisuutta on kutsuttu Wilsonin soololevyksi, levyn lauluraidoista ja satunnaisista instrumenttiosuuksista vastaavat kuitenkin Beach Boysin muut jäsenet. Levy oli siis bändilevy, joka näytti kaikille muille maailman bändeille, että musiikin rajana on vain mielikuvitus - ei se, mihin omat soittotaidot riittävät. Apua löytyy aina, kunhan omasta bändistä löytyy "brianwilson", joka saa muut muusikot toteuttamaan suuret suunnitelmat.

Pet Soundsin jälkeen on saatu isoja levyjä, suuria kokonaisuuksia, joiden tekijät ovat tunnustaneet saaneensa vaikutteita Pet Soundsista. Tässä neljä albumia, joita ei olisi koskaan tehty sellaisina kuin tehtiin ilman Wilsonin ja kumppanien suurta ponnistusta.

1. Beatles: Sgt Pepper`s Lonely Hearts Club Band (1967)

Ehkä kuuluisin vaikuttuja Beach Boysin Pet Soundsista. Paul McCartneyn mukaan yhtye kuunteli Pet Soundsia levyn ilmestyttyä ja yltyi tekemään Sgt Pepper`s Lonely Hearts Club Bandin, albumin, joka vei beat-bändin varsin kauas kitaravetoisen ryhmän roolista. Musikaalisen Beatle-nelikon lisäksi brianwilsonina, musiikillisena innovaattorina hääri äskettäin edesmennyt tuottaja George Martin.

2. Marvin Gaye: What`s Going On (1971)

Marvin Gaye ammensi 11. soololevylleen henkilökohtaisesta surusta ja pettymyksestä, mutta myös ajan hengestä, sosiaalisesta tiedostamisesta esimerkiksi Vietnamin sodan ja mustien kansalaisoikeusliikkeen suhteen. Mestariteokseksi heti ilmestyttyään nostettu albumi oli merkittävin mustan musiikin teemalevy siihen mennessä, kuulijat olivat ylipäänsä tottuneet teema-albumeihin Pet Soundsin jälkeen.

3. Primal Scream: Screamadelica (1991)

Skotlantilaisyhtye Primal Scream kurkotti indie-rockista psykedeliaan ja 1990-luvun alun uuteen tanssikulttuuriin teemalevyllä, jonka tekemiseen laulaja Bobby Gillespie on sanonut Pet Soundsin vaikuttaneen. Pet Soundsin kuuleminen myös "pehmensi" Primal Screamin biisejä.

4. Radiohead: OK Computer (1997)

Brittirock eli vahvimman kautensa sitten 1960-luvun 1990-luvulla. Tuon ajan merkittävin teemalevy oli Radioheadin kolmas albumi OK Computer, joka mullisti musiikkia ilmestyessään kuin Pet Sounds noin 30 vuotta aiemmin. Laulaja Thom Yorke on sanonut, että koko OK Computer perustuu Pet Soundsin tunnelmaan.

 Beach Boysin Pet Sounds -albumin voi kuunnella Spotifyn kautta tästä: