Suurvaltojen kohtaamisen syntymäpäivä - Apollo 18 ja Sojuz 19 telakoituivat toisiinsa

Vaikka Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat nyt viileät, tänään vietetään suurvaltojen välisen liennytyksen syntymäpäivää: 17.7.1975 amerikkalaisen avaruusasema Apollo 18 ja neuvostoliittolainen Sojuz 19 telakoituivat toisiinsa.

Tänään on 39 vuotta siitä, kun yhdysvaltalainen ja neuvostoliittolainen avaruusasema telakoituivat toisiinsa ensimmäisen kerran. Vaikka 1970- ja 1980-lukuja ei muistella suurvaltasuhteiden saunakaveruutena, yritystä yhteistoimintaan oli. Kohtaaminen avaruudessa oli liennytystä, joka ylitti uutiskynnyksen koko maailmassa.

Alukset telakoituivat toisiinsa 44 tunniksi. Hankkeella oli myös tieteellisiä tavoitteita, mutta tärkeintä oli osoittaa Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton pystyvän yhteistyöhön ideologisista eroista huolimatta.

Telakoituminen oli myös tarkoitettu julistamaan, että Yhdysvallat ja Neuvostoliitto eivät enää kilpaile avaruuden valloittamisessa. Neuvostoliitto oli aikanaan tehnyt ensimmäisen miehitetyn avaruuslennon (Juri Gagarin 1961), mutta Yhdysvallat oli ennättänyt ensimmäisenä kuuhun (Neil Armstrong 1969).

Historiallista päivää voi tänä vuonna viettää kaihoisissa tunnelmissa. Yhdysvallat on juuri asettanut Venäjälle lisää pakotteita Ukrainan -tilanteen takia. Ilta-Sanomien lainaaman Russia Todayn mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on vastannut kylmästi:

-Epäilemättä tämä ajaa Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet umpikujaan.

Olisikohan taas yhteislennon paikka?

FAKTA: Kuvassa vasemmalta yhteislennon osallistujat Deke Slayton, Thomas Stafford, Vance Brand, Alexey Leonov ja Valeri Kubasov.

KUVA: NASA