John Lennon kirjoitti kaikkien aikojen rauhanlaulun 45 vuotta sitten

Give Peace a Chance -kappale syntyi vastustamaan Vietnamin sotaa. Se julkaistiin 4. heinäkuuta vuonna 1969.

Give Peace a Chance ilmestyi aikana, jolloin rauhanlaululle oli tilausta. Vuonna 1969 Yhdysvallat kävi kiisteltyä sotaa Vietnamissa, rotu- ja opiskelijamellakat olivat vaatineet uhreja eri puolilla Yhdysvaltoja ja Martin Luther King sekä Robert Kennedy oli murhattu edellisvuonna. Itä-Euroopassa kuohui, samoin Pariisissa.

Vuosikymmen kääntyi lopuilleen levottomana, vaikka hippiaatteen ihanteissa oli tavoiteltu ihan muuta.

Tilanne vaati John Lennonilta suoraa toimintaa. Hän järjesti aikansa huomattavimpiin mediatapahtumiin nousseen Bed Peace -mielenosoituksen rakastettunsa Yoko Onon kanssa - ja kirjoitti kappaleen Give Peace a Chance. Lennonin kuuluisan esityksen kappaleesta voi katsoa tästä.

Vietnamin sota loppui vasta vuosien päästä, mutta kappale soi yhteislauluna jo muutamaa kuukautta julkaisunsa jälkeen Washingtonissa järjestetyssä jättimielenosoituksessa.

Biisin rauhanviesti ja ainutlaatuinen hoilattavuus ovat saaneet myös monet muut artistit ja yhtyeet tulkitsemaan sitä. Levyllä tai lavalla rauhalle mahdollisuutta ovat vaatineet muun muassa Lennonin vanhat Beatle -toverit Paul McCartney ja Ringo Starr sekä Louis Armstrong, Hot Chocolate, U2, Aerosmith ja Elton John. Vuonna 1991 Lennonin leski Yoko Ono keräsi kymmeniä artisteja esittämään kappaletta reaktiona Yhdysvaltain sotatoimille Irakissa.

Mutta vaikka kappale vaatii rauhaa, oliko se sodanjulistus Beatlesin sisällä? Give Peace A Chance oli ensimmäinen kappale, jonka kukaan yhtyeen jäsen teki omissa nimissään Beatlesin ollessa vielä ainakin muodollisesti koossa. John Lennon ei julkaissut biisiä Beatlesina, vaan Plastic Ono Bandina.

 

kuva: Roy Kerwood - John Lennon harjoittelee Give Peace A Chance -kappaletta.