Nostalgiaa: Alvar Kolasen tähtikuvia 9 - Lasse Mårtenson, nuori purjehtija

Kaikki paitsi purjehdus on turhaa. Lasse Mårtensonin klassikkokappaleen henki kiteytyy Alvar Kolasen kuvaan Mårtensonista.

Lasse Mårtenson on elänyt musiikin keskellä koko elämänsä. Urkutaitelija-isä Elis ja laulaja-laulunopettaja-äiti Eini veivät hänet jo varhain pianotunneille.

Vaikka Mårtensonista tuli merkittävä säveltäjä ja laulaja, se ei kuitenkaan tapahtunut ihan vanhempien toiveiden mukaan. Nuoren Lassen vei hartaamman ja vakavamman musiikin pariin ohjanneiden vanhempien kauhuksi jazz. Jo 15-vuotiaana Mårtenson oli voittamassa jazz-yhtyeiden kilpailua The New Orleans Creole Stompersin pianistina. Pian hän vietti yöt soittajien Helsingin yökerhoissa.

Syyskuussa 80 vuotta täyttävä Mårtenson jää suomalaisen musiikin historiaan ainutlaatuisena jazz-vaikutteiden, suomalaisen laulelman, amerikkalaisen pop-musiikin yhdistäjänä. Hänen 1960-luvun käännösiskelmänsä ja omat sävellyksensä ja niiden tulkintansa ovat hienostuneita, ne välttävät rahvaanomaisuuden ja ajalle tyypillisen maaseudun kaipuun luontevasti: Mårtenson on suomenruotsalaisen helsinkiläisperheen lapsi.

Vaikka Mårtenson ei kaipaa viljapeltoja ja kotiseudulle jäänyttä tyttöä, hänenkin lauluissaan on kaukokaipuuta. Mårtenson kaipaa vesille, veneeseen. Hän on ollut intohimoinen purjehtija ja kirjoittanut paljon komeita meriaiheisia kappaleita. Hänen tunnetuin sävellyksensäkin Myrskyluodon Maija on toki sellainen, vaikka se on kirjoitettu Ahvenanmaan saariston vaativissa oloissa elävän yksinäisen naisen tarinan kertovaan tv-sarjaan.

Alvar Kolasen kuva nuoresta, elämänvoimaa uhkuvasta ja vähän uhmakkaastakin Lasse Mårtensonista purjeveneellä kiteyttää tämän taiteilijaluonteen.

Sen kanssa kuultavaksi sopii Mårtensonin myöhäistuotannosta poimittu, yhtä lailla laadukas kappale vuodelta 1999. Mårtensonin sävellyksen ja Juha Vainion sanoituksen voi kuunnella tästä.

FAKTA: Alvar Kolanen (1921-2007) kuvasi 1950-luvulta 1970-luvulle kaikki suomalaiset laulajatähdet. Lisää Alvar Kolasen kuvia löytyy kirjoista Jari Kolanen - Hannele Tilles: Tuikkivien tähtien varjosta - Alvar Kolasen valokuvia (Like, 2013) ja Tähdet tuikkivat Olavi Virrasta Irwiniin - Alvar Kolasen valokuvia (Elastic House, 2010) sekä Alvar Kolasen valokuvaston Facebook -sivulta. Tähdet tuikkivat -kirjaa ja vedoksia Kolasen kuvista voi ostaa täältä.