Nostalgiaa: Alvar Kolasen tähtikuvia 8 - Tästä alkoi M.A. Nummisen maailmanvalloitus

Vuonna 1971 Alvar Kolanen kuvasi M.A. Nummista Pinnalla -tv-ohjelman kuvauksissa. Samoihin aikoihin Numminen valmisteli ensimmäistä ruotsinkielistä levytystään.

Vuonna 1971 oli jo kautta Suomen tunnettu kulttuurin monipuolisuusmies. Hän julkaisi tuona vuonna kolme albumia: yhden lastenlauluja, joululevyn - ja Perkele! Lauluja Suomesta -soundtrackin Jörn Donnerin elokuvaan. Takana oli jo muun muassa kohuorkesteri Suomen Talvisota 1939-41 sekä pahennuksen ja ihastuksen herättämistä siellä täällä.

Myös Suomen ulkopuolella oli kuitenkin jo päästy kokemaan viimeisen päälle persoonallista suomalaislaulajaa. Hänet oli kutsuttu rooliin ruotsalaismusikaalissa ja sen jälkeen ilmeni mahdollisuus julkaista Ruotsin-markkinoille suunnattu levy. Albumi M.A. Numminen på svenska - Äkta finsk negerjazz på svenska saatiin julkaisukuntoon vuonna 1972. Se sisälsi Nummisen siihenastisen musiikillisen uran kohokohtia uusrahvaanomaiseen jatsimuotoon sovitettuna. Levyllä on ruotsinnokset muun muassa kappaleista, jotka ovat tuttuja suomalaisille nimillä Kissa vieköön, Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa, Dägä Dägä ja Kekkonen-Rock.

Homma toimii ruotsiksikin. Sitä mieltä olivat myös ruotsalaiset, sillä 1970-luvulla julkaistiin vielä albumit Haren satt i gropen i Finland (1973), Jag har sett fröken Ellen i badet (1974) Som en gummiboll kommer jag tillbaks till dej (1977) ja Itsy Bitsy och andra konstupplevelser (1979).

Numminen levytti 1970-luvulla myös englanniksi ja saksaksi. Suomen ja Ruotsin lisäksi Saksasta tuli Nummiselle pysyvä julkaisu- ja esiintymisalue. Hän kiertää esiintymässä näissä kaikissa maissa vuosittain yhä, 73 -vuotiaana.

Maissa on eroja. Numminen kuvaili Ilta-Sanomien haastattelussa kaksi vuotta sitten saksalaisten olevan aidosti kiinnostuneita myös hänen uudesta materiaalistaan. Ruotsissa pitää aina laulaa pomppivasta kumipallosta ja Suomessa kylpivästä Helga -neidistä.

Äkta finsk negerjazz på svenska -albumi on tiivistelmä Nummisen pitkän uran ensi vuosista - nummismaisesti ruotsiksi tulkittuna. Levyn voi kuunnella täältä:

FAKTA: Alvar Kolanen (1921-2007) kuvasi 1950-luvulta 1970-luvulle kaikki suomalaiset laulajatähdet. Lisää Alvar Kolasen kuvia löytyy kirjoista Jari Kolanen - Hannele Tilles: Tuikkivien tähtien varjosta - Alvar Kolasen valokuvia (Like, 2013) ja Tähdet tuikkivat Olavi Virrasta Irwiniin - Alvar Kolasen valokuvia (Elastic House, 2010) sekä Alvar Kolasen valokuvaston Facebook -sivulta. Tähdet tuikkivat -kirjaa ja vedoksia Kolasen kuvista voi ostaa täältä.