Nostalgiaa: Alvar Kolasen tähtikuvia 7: Rauli rokeimmillaan?

Vuonna 1973 Rauli Badding Somerjoki räväytti Syksyn sävelessä Matin ja Tepon kirjoittamalla kappaleella Ja rokki soi. Samana vuonna valokuvaaja Alvar Kolanen ikuisti vastakohtaisen laulajan herkemmän puolen.

Rauli Badding Somerjoen (1947-1987) laulajanura oli täynnä ristiriitoja. Jo hänen ensilevytyksensä esittäminen kiellettiin Yleisradiossa, vaikka Laki epäsiveellisten julkaisujen levittämisen ehkäisemisestä -kappaleen sanoitus oli suoraan Suomen laista.

Hän lauloi niin vanhaa tanssimusiikkia kuin uraauurtavasti hänelle suomennettua rock`n`rolliakin. Kultainen ääni taipui tangoon ja räkäiseen undergroundiin. Levytettyyn tuotantoon mahtuu sekä isojen poikien että lastenkin lauluja. Lavalla parhaimmillaan villisti esiintymiseensä tempautunut rokki-Rauli oli siviilissä hänet tunteneiden mukaan ujo ja sisäänpäinkääntynyt, harvinaisen herkkä kaveri.

Vuonna 1973 Badding oli jo tunnettu kautta maan. Hän oli esiintynyt M.A. Nummisen kanssa muun muassa kovasti kohauttaneessa Suomen Talvisota 1939-1940 -yhtyeessä, esiintynyt ensimmäisillä Ruisrock -festivaaleilla (1970) ensimmäisen soolosinkkunsa Mun sormuksein noustua pikkuhitiksi ja levyttänyt vuonna 1972 Fiilaten ja höyläten - läpimurtokappaleensa, jonka ansiosta hän oli Suomen suosituimpia laulajia.

Tunnetuimman kappaleensa Paratiisi, tanssilavakeikkojen bravuuruksi nousseen Paratiisin hän oli myös levyttävä samana vuonna 1973.

Mutta sitä ennen oli Syksyl sävel 1973.  Siellä Somerjoen esitettäväksi tuli kappale, jonka sanoittivat ja sävelsivät Matti ja Teppo Ruohonen. Ja rokki soi -biisin kolmanneksi säveltäjäksi on merkitty myös Pekka "Albert" Järvinen, ehkä hänen soittamansa hienon kitarasoolon takia. Toisaalta, jos oman työsuorituksen vangitsevuus on tarkoitus palkita tekijänoikeustuloilla, paljon kuuluu Baddingille. Vahvaa vuoden 1973 ajankuvaa hehkuva esitys kappaleeseen on katsottavissa täällä.

Ilman liikkuvaa kuvaakin Rauli Badding Somerjoki vie aikamatkalle vuoteen 1973 - tai ehkä vieläkin kauemmas rock` n`rollin alkujuurille. Kappaleen voi kuunnella tästä - ja miettiä samalla Alvar Kolasen kuvaa katsellen vastakohtaisuuksien ja ristiriitojen laulajamestaria:

FAKTA: Alvar Kolanen (1921-2007) kuvasi 1950-luvulta 1970-luvulle kaikki suomalaiset laulajatähdet. Lisää Alvar Kolasen kuvia löytyy kirjoista Jari Kolanen - Hannele Tilles: Tuikkivien tähtien varjosta - Alvar Kolasen valokuvia (Like, 2013) ja Tähdet tuikkivat Olavi Virrasta Irwiniin - Alvar Kolasen valokuvia (Elastic House, 2010) sekä Alvar Kolasen valokuvaston Facebook -sivulta. Tähdet tuikkivat -kirjaa ja vedoksia Kolasen kuvista voi ostaa täältä.