Nostalgiaa: Alvar Kolasen tähtikuvia 6 - Carola, suomalainen jazz-diiva

Porissa on Jazz-juhla, mutta kesä on koko Suomessa. Jos laulajatar Carola eläisi, hän olisi sopinut Porin Jazzin esiintyjäksi mainiosti paitsi pääesiintyjä Bob Dylanin ikätoverina, myös harvinaisena suomalaisena laulajapersonaallisuutena. Onneksi Carola levytti suveen sopivan Kesäkuumeen kuunneltavaksemme.

Näyttääkö oheinen Alvar Kolasen kuva laulajatar Carolasta tutulta?

Monet Kolasen kuvista ovat mieleenjääviä. Hänen mittavasta elämäntyöstään on muutettu digitaaliseen muotoon peräti 65 000 ruutua, ja niihiin kuviin ja tunnelmiin mahtuu paljon levyjen kansikuvina tai vaikkapa tv-ohjelmien kuvituksina käytettyjä tuttuja ruutuja. Tämä hieno kuva Carolasta koristi hänen Rakkauden jälkeen -kokoelmaansa ja -levyboksiaan kolme vuotta sitten.

Alunperin kuva otettiin vuonna 1969 Kolasen studiolla Helsingissä. Kuten kirjassa Tuikkivien tähtien varjosta - Alvar Kolasen valokuvia (Like, 2013) muistutetaan, kuva suorastaan uhkuu ajan henkeä ja 1960-luvun muotimaailmaa. Studion nojatuolissa istuva Carola Standertsjöld uhkuu myös, hän on tuuperattuine hiuksineen ja tiiviisti kameraan katsovine silmineen edelleen harvinainen suomalainen laulajadiiva.

Carolan itsevarmuus jatkui myös hänen laulaessaan. Hänen tumma ja taipuisa äänensä sopi hyvin jazziin sekä jazzilla, bluesilla ja soulilla maustettuun iskelmään. Vaikka hän lauloi yhdessä tunnetuimmista kappaleistaan kohtalokkaasta hyväksikäytöstä maaseudulla (Herrojen kanssa pellon laidassa), Carola oli aikalaistensa joukossa harvinaisen urbaani ilmestys. Tyyli piti: Carola ei juurikaan esiintynyt tanssipaikoissa, vaan hän esitti hittejään (muun muassa duetto Mä lähden stadiin Lasse Mårtensonin kanssa, Jerusalem, Bond-tunnari Ei aina käy niin kuin haaveillaan ja suomennos vuoden 1971 Euroviisu-voittajasta Penkki, puu ja puistotie) lähinnä yökerhoissa ja konserttilavoilla.

Lahjakkaan laulajan elämä päättyi valitettavan varhain, vain 56-vuotiaana Alzheimerin tautiin vuonna 1997.

Kesäperjantaihin sopii hyvin kuunneltavaksi Carolan levytys vuodelta 1967. Kesäkuume -kappaleen sävelsi alunperin nimellä Poupees d'ete Lasse Mårtenson. Hienon sovituksen takana on Esko Linnavalli.

FAKTA: Alvar Kolanen (1921-2007) kuvasi 1950-luvulta 1970-luvulle kaikki suomalaiset laulajatähdet. Lisää Alvar Kolasen kuvia löytyy kirjoista Jari Kolanen - Hannele Tilles: Tuikkivien tähtien varjosta - Alvar Kolasen valokuvia (Like, 2013) ja Tähdet tuikkivat Olavi Virrasta Irwiniin - Alvar Kolasen valokuvia (Elastic House, 2010) sekä Alvar Kolasen valokuvaston Facebook -sivulta. Tähdet tuikkivat -kirjaa ja vedoksia Kolasen kuvista voi ostaa täältä.