Nostalgiaa: Alvar Kolasen tähtikuvia 5 - nuoret sankarit Matti ja Teppo

Matti ja Teppo julkaisivat ensialbumin vasta kolme vuotta ensimmäisen hittinsä jälkeen.

Musiikin kuuntelun muuttuminen 2000-luvulla on tavallaan paluuta vanhaan malliin: ihmiset kuluttavat yksittäisiä kappaleita mieluummin kuin albumeja. Biisejä kuunnellaan nykyisin Spotifystä tai sen kaltaisista suoratoistopalveluista tai katsellaan ja kuunnellaan niiden videoita YouTubesta.

Samaan aikaan varsinkin cd-formaatissa myytävien albumien myynti laskee.

Suomalaisen iskelmämusiikin menestynein duo Matti ja Teppo voi sanoa, että kuvio on heille tuttu. He levyttivät jättihittinsä Kissankultaa jo vuonna 1969. Se soi paljon radioissa ja jukebokseissa, ja sitä myytiin myös singlenä. Keikkoja riitti.

Myöhempinä aikoina ja nykyisinkin tällainen menestys pyrittäisiin ulosmittaaman nopeasti. Myytäväksi äänitettäisiin kokonainen albumi niin kauan kuin hitti vielä on kuulijoiden muistissa.

Toisin oli runsaat 40 vuotta sitten: Matti ja Teppo -esikoisalbumi julkaistiin peräti kolme vuotta Kissankultaa -singlen jälkeen!

Myöhemmällä urallaan Matti ja Teppo ovat kyllä julkaisseet albumejakin. Niitä on tullut 30 kappaletta, ja Anakondan tietojen mukaan duo valmistelee taas uutta levyä. On ihan mahdollista, että ennätykselliset albumeilla ja kokoelmilla kerääntyneet 29 kultalevyä ja kaksi platinalevyä saavat seuraajia.

Valokuvaaja Alvar Kolanen kuvasi reippaita Ruohosen veljeksiä useasti Kissankultaa -menestyksen aikoihin vuosina 1969 ja 1970 studioillaan Kirkkonummen Jorvaksessa ja Helsingin Pitäjänmäessä. Kirjassa Tuikkivien tähtien varjosta - Alvar Kolasen valokuvia (Like, 2013) kerrotaan, kuinka "värikuvaus oli tuolloin alkanut yleistyä, ja ajan värimaailmaa pursuvia aseteltuja potretteja otettiin studiolla, jossa yhdenmukaisiin asuihin pukeutuneet veljekset poseerasivat esimerkiksi kirkkaanvärisen taustan edessä punaiset ruusut kädessään".

Yksi otos tuosta kuvaussessiosta koristaa nyt tätä sivua.

Irtonaista 1960-luvun lopun ja 1970-luvun alun soundia - ja Kissankultaa hitin - sisältävä Matin ja Tepon albumi on kuunneltavissa tästä:

FAKTA: Alvar Kolanen (1921-2007) kuvasi 1950-luvulta 1970-luvulle kaikki suomalaiset laulajatähdet. Lisää Alvar Kolasen kuvia löytyy kirjoista Jari Kolanen - Hannele Tilles: Tuikkivien tähtien varjosta - Alvar Kolasen valokuvia (Like, 2013) ja Tähdet tuikkivat Olavi Virrasta Irwiniin - Alvar Kolasen valokuvia (Elastic House, 2010) sekä Alvar Kolasen valokuvaston Facebook -sivulta. Tähdet tuikkivat -kirjaa ja vedoksia Kolasen kuvista voi ostaa täältä.