Nostalgiaa: Alvar Kolasen tähtikuvia 4 - hikinen Danny-show

Vuonna 1970 Suomea kiersi Danny 70Systeemi. Alvar Kolanen kiersi kameroineen suomalaisen supertähden mukana.

Ilkka Lipsanen alias Danny mullisti suomalaisen esiintymiskulttuurin 1960-luvulla. Kun aikalaisrockyhtyeet pääsivät esiintymään paritanssilavoilla vain väliaikaohjelmana, Danny tahtoi enemmän. Hänestä oli tullut Suomen ensimmäinen pop-tähti East Virginian ja muiden sinkkuhittiensä ansiosta.

Esiintyjänä hänestä tuli Suomen ensimmäinen show-mies.

Malli otettiin Yhdysvalloista ja Ranskasta. Sieltä Danny ja hänen ystävänsä, Dannyn show-kiertueiden promoottori, tuottaja ja juontaja Jyrki Hämäläinen hakivat vaikutteita erityisesti Johnny Hallydayn suurieleisistä esiintymisistä. Ja niin Danny vei isot orkesterinsa, tanssityttönsä kuin käärmeensäkin - ne kuuluivat teemaan eräällä kiertueella - Suomi-neidon jokaiseen niemeen ja notkoon.

Kun tultiin 1970-luvulle, Danny oli jo muun muassa palkittu Cannesissa Suomen suostuimpana artistina, hän oli esiintynyt elokuvissa ja perustanut D-tuotanto -ohjelmatoimiston. Sen kautta myytiin paitsi Dannyn omat keikat ja show-kiertueet, myös muun muassa Kirkan ja Olavi Virran esiintymiset.

Valokuvaaja Alvar Kolasen suomalaisia viihdetaiteilijoita ikuistaneesta elämäntyöstä on digitalisoitu 65 000 kuvaa. Niiden joukkoon mahtuu paljon Danny -otoksia. Suomalainen supertähti nähdään niin shown`sa liekeissä kuin intiimisti vetämässä henkeä lavan ulkopuolellakin.

Vuoden 1970 kiertue oli Danny 70Systeemi. Alvar Kolanen ikuisti Dannyn työn touhussa. Paitaa ei ollut, mutta hiki oli.

Samana vuonna Dannylta julkaistiin kolme singleä. Niistä parhaiten on jäänyt elämään versio Christie -yhtyeen laulusta Yellow River. Pertsa Reposen mainio suomennos Tuulensuojaan sopii kuunneltavaksi heinäkuisena päivänä, kun on ukkosta ilmassa.

Tuulensuojaan on mukana myös seuraavana vuonna julkaistulla Dannyn neljännellä levyllä D. Sen lukuisien lainakappaleisiin kuuluu myös suomennos Steppenwolfin prätkäklassikosta Born To Be Wild. Nuorelle Dannylle räätälöitynä biisin nimi kuului Vaaroista voimani saan.

 FAKTA: Alvar Kolanen (1921-2007) kuvasi 1950-luvulta 1970-luvulle kaikki suomalaiset laulajatähdet. Lisää Alvar Kolasen kuvia löytyy kirjoista Jari Kolanen - Hannele Tilles: Tuikkivien tähtien varjosta - Alvar Kolasen valokuvia (Like, 2013) ja Tähdet tuikkivat Olavi Virrasta Irwiniin - Alvar Kolasen valokuvia (Elastic House, 2010) sekä Alvar Kolasen valokuvaston Facebook -sivulta. Tähdet tuikkivat -kirjaa ja vedoksia Kolasen kuvista voi ostaa täältä.