10. heinäkuu 2014
Helga Väänänen oli yksi heistä. Kirjassa Tuikkivien tähtien varjosta - Alvar Kolasen valokuvia (Like 2013) kerrotaan, että Siilinjärveltä kotoisin oleva Väänänen toteutti "suhteellisen myöhäisellä iällä nuoruuden haaveensa levytysurasta". Kirjan lainaaman Kotiposti -lehden artikkelin (17/1971) mukaan Väänänen oli "aina harrastanut laulua, opiskellutkin sitä ja laulanut kuorossa, mutta asettanut perheensä vaatimukset etusijalle ja mahdollisen laulajan uran hyllylle".
Vasta 40-vuotiaana Väänänen päätti lähettää koenauhan levy-yhtiöille.
Se kannatti, sillä Toivo Kärki ihastui Väänäsen ääneen. Vuonna 1971 hän levytti ensisinglensä Tunturisatu, jonka toisella puolella oli kappale Vetoketju.
Kärki näki Väänäselle esikuvan Yhdysvalloissa: kirjan mukaan "kypsyneeseen ikään ehtineellä" Mrs Millerillä oli vauhdikas lavaesiintymistyyli, jota Väänänen toi Suomeen.
Vuonna 1972 Väänänen levytti persoonallisella laulusoundillaan ehkäpä tunnetuimman kappaleensa Mä olen nainen. Sirkka Valkola-Laineen säveltämässä ja sanoittamassa tangossa lauletaan ajan oloon rohkeasti suomalaiseen iskelmään:"Mä olen nainen, joka lemmenriemun tuntenut oon." Kappaleen ovat levyttäneet myös Vera Telenius, Tuulikki Eloranta ja Ritva Oksanen.
Väänäsen intohimoa voi ihmetellä tästä:
FAKTA: Alvar Kolanen (1921-2007) kuvasi 1950-luvulta 1970-luvulle kaikki suomalaiset laulajatähdet. Lisää Alvar Kolasen kuvia löytyy kirjoista Jari Kolanen - Hannele Tilles: Tuikkivien tähtien varjosta - Alvar Kolasen valokuvia (Like, 2013) ja Tähdet tuikkivat Olavi Virrasta Irwiniin - Alvar Kolasen valokuvia (Elastic House, 2010) sekä Alvar Kolasen valokuvaston Facebook -sivulta. Tähdet tuikkivat -kirjaa ja vedoksia Kolasen kuvista voi ostaa täältä.