Nostalgiaa: Alvar Kolasen tähtikuvia 2 - "alkuperäinen" Robin

2010-luvun laulajatähti Robin esiintyy tänään stadionilla, mutta Alvar Kolasen vuosikertakuvista on kaivettu esiin 1960- ja 1970-luvun Robin - nuorisosuosikki hänkin oli.

Robin Packalen, 15, on uransa huipulla. Hänen energistä esiintymistään Ruisrockissa on syystäkin ylistetty. Tänään Robinilla on keikka Helsingin olympiastadionilla - ja alkaa syksyllä myös hänen elämäänsä seuraava nettitv-sarja MTV:n katsomossa.

Hyvin menee, niin hyvin, että voidaan muistella suomalaisen musiikkimaailman alkuperäistä Robinia.

Robin, oikealta nimeltään Esa Simonen, oli teinitähti 1960-luvulla. Vuonna 1965 hän osallistui kitarabändien SM-kisoihin Cary & The Teasersin solistina. Bändi ei saanut levytyssopimusta, mutta Fazer -levy-yhtiön pomo Toivo Kärki näki Simosessa potentiaalia. Vielä sopiva taiteilijanimi, ja niin oli nuorison makuun sopiva laulaja valmiina. Olisikohan Kärki keksinyt Robinin tammikuussa 1966 ensiesityksensä saaneesta Batman -tv-sarjasta, jossa Batmanin apurina hääri juuri nuori ja reipas Robin?

Suurimman hittinsä Vuonna 2525 Robin levytti vuonna 1969. Biisin alkuperäisversio oli amerikkalaisduo Zager & Evansin. Biisi oli ajan oloon muodikkaasti tulevaisuuteen katsova ja sitä oli myös kirjailija Jussi Kylätaskun käännös.

Pian tuon kappaleen levyttämisen jälkeen Robin muuttui taas Esa Simoseksi ja ryhtyi voimistelunopettajaksi. Veri veti kuitenkin takaisin esiintymään. 1970-luvulla Robin levytti neljä albumia, jotka sisälsivät muun muassa lainakappaleita 1960-luvun englantilaisilta rockhuipuilta, Beatlesia ja Kinksiä. Ja sama levytystahti Robinilla oli vielä 1980-luvulla, jolloin hänen musiikkinsa tyyli oli muuttunut 1960-luvun popista iskelmällisemmäksi.

Alvar Kolasen kameran eteen Robin asettui Lauttasaaressa, sittemmin puretun hyppyrimäen edustalle. Olemus harvinaisen Opel GT:n keulaan nojatessa uhkuu epäsuomalaista itsevarmuutta. Robin oli tähti - ja se näkyy myös kuvassa.

 FAKTA: Alvar Kolanen (1921-2007) kuvasi 1950-luvulta 1970-luvulle kaikki suomalaiset laulajatähdet. Lisää Alvar Kolasen kuvia löytyy kirjoista Jari Kolanen - Hannele Tilles: Tuikkivien tähtien varjosta - Alvar Kolasen valokuvia (Like, 2013) ja Tähdet tuikkivat Olavi Virrasta Irwiniin - Alvar Kolasen valokuvia (Elastic House, 2010) sekä Alvar Kolasen valokuvaston Facebook -sivulta. Tähdet tuikkivat -kirjaa ja vedoksia Kolasen kuvista voi ostaa täältä.