Nostalgiaa: Alvar Kolasen tähtikuvia 10: Markku Aro - ja Ford Capri!

Valokuvaaja Alvar Kolanen ikuisti 1950-1970 -luvuilla suomalaisia tähtiä - ja ajankuvaa.

 Ford Capri erottui 1970-luvun suomalaisessa autokannassa melkein kuin Ferrari nykyisin. Se oli voimakas ja kaunis urheiluauto, sopiva laulaja Markku Aron kuvausrekvisiitaksi.

Edelleen laulava Aro oli läpi 1970-luvun yksi Suomen suosituimmista iskelmätähdistä. Hän murtautui yleisön tietoisuuteen 18-vuotiaana, sen ikäisenä hän levytti ensisinkkunsa Käyn uudelleen eiliseen ja pääsi mukaan Kristiina Hautalan vuoden 1968 kesäkiertueelle. Hän edusti Suomea vuoden 1971 Euroviisuissa (kappale Tie uuteen päivään, sijoitus 8.) ja levytti hittejä läpi vuosikymmenen: Hyvännäköinen, Jestas sentään, Kun vierelläin sateessa oot ja muun muassa Ollaan lähekkäin.

Aron 1970-luvun hitit olivat usein käännösiskelmiä, kuten ranskankielisen amerikkalaislaulaja Joe Dassinin Et si tu n` existais pas -kappaleesta käännetty Etsin kunnes löydän sun. 1970-luvun suomalaisessa liukuhihnatuotannossakin kappaleet käännettiin, sovitettiin ja soitettiin huolellisesti, joten myös Markku Aron tuon ajan levytykset kestävät vertailun alkuperäisesitysten kanssa. Etsin kunnes löydän sun on kaunis, hieman uhkaavaa pakkomielteenomaisuutta hehkuva kaipauslaulu, jonka Aro tulkitsee hienosti.

Kappaleen voi kuunnella tästä:

FAKTA: Alvar Kolanen (1921-2007) kuvasi 1950-luvulta 1970-luvulle kaikki suomalaiset laulajatähdet. Lisää Alvar Kolasen kuvia löytyy kirjoista Jari Kolanen - Hannele Tilles: Tuikkivien tähtien varjosta - Alvar Kolasen valokuvia (Like, 2013) ja Tähdet tuikkivat Olavi Virrasta Irwiniin - Alvar Kolasen valokuvia (Elastic House, 2010) sekä Alvar Kolasen valokuvaston Facebook -sivulta. Tähdet tuikkivat -kirjaa ja vedoksia Kolasen kuvista voi ostaa täältä.