Nostalgiaa : Alvar Kolasen tähtikuva 1 - Pepe Wilberg

Anakonda.fi aloittaa tänään kesäsarjan: esitämme legendaarisen valokuvaaja Alvar Kolasen otoksia suomalaisista laulajista vuosikymmenten takaa. Mukana linkki kuvausajan levytykseen.

Alvar Kolanen (1921-2007) kuvasi 1950-luvulta 1970-luvulle kaikki suomalaiset laulajatähdet. Hänen valokuvansa niin Olavi Virrasta, Tapio Rautavaarasta kuin vaikkapa nuoresta Kirkastakin ovat syöpyneet suomalaisten mieliin nostalgisina ajankuvina.

Anakonda.fi aloittaa nyt kesäsarjan, jonka sopii nautittavaksi niin laiturinnokassa kuin puistopiknikilläkin: esitämme Kolasen kuvia tutuista laulajista ja liitämme mukaan Spotify -linkin kuvan oton aikoihin tehdystä levytyksestä.

Isänsä elämäntyöstä kaksi kirjaa ja 14 paikkakunnalla kiertäneen näyttelyn koonnut basisti, musiikkipedagogi Jari "Dile" Kolanen kertoo kuvia riittävän: hän on skannannut tähän mennessä 65 000 kuvaa digimuotoon - tuhansia on yhä skannaamatta.

-Isä oli ahkera, työhullu, hän naurahtaa.

Alvar Kolasen kuvaaminen alkoi harrastuksena, mutta vakavoitui työksi, kun Levytukun työtoveri Olavi Virta pyysi Kolasta ottamaan kuvia yhtiön artisteista. Jälki oli vakuuttavaa alusta lähtien. Kolanen siirtyi Scandia -levy-yhtiön palvelukseen, ja kuvasi paljon myös mainoksia. Jossain vaiheessa päivätyön ja iltaan sekä yöhön venyneen kuvaustyön yhdistäminen vaativat veronsa, ja Kolanen perusti oman firman ja keskittyi kuvaamiseen.

Vaikka Alvar Kolasta kuvaillaan hiljaiseksi mieheksi, joka ei esimerkiksi koskaan muistellut sotakokemuksiaan, hänestä tuli läheinen ystävä monen kohteensa kanssa.

-Esimerkiksi Rautavaara oli meillä usein, Dile Kolanen muistelee.

-En usko, että muut kuin isä pahemmin kuvasivatkaan hänen levynkansiaan.

Alvar Kolasen uran kiivain vaihe loppui aivohalvaukseen 53-vuotiaana. Hän kuvasi vielä toipumisensa jälkeenkin, mutta vähemmän.

Sarjan ensimmäisessä nähdään Alvar Kolasen kuva nuoresta Pepe Willbergistä, joka on taas tänä kesänä ajankohtainen artisti. Pitkän tauon jälkeen julkaistu uusi levy Pepe & Saimaa on noussut Suomen listaykköseksi - Willbergin uran ensimmäiseksi - ja ollut yksimielinen arvostelumenestys. Anakonda.fi:n arvion levystä ja Spotify -linkin uljaisiin lauluihin löydät tästä.

Mutta kun Willberg poseerasi Kolaselle oheisen otoksen tuottaneessa sessiossa vuonna 1974, Saimaa -levyn säveltäjä ja tuottaja Matti Mikkolan syntymä oli vielä kahden vuoden päässä. Willberg istui Yamaha -prätkän selkään helsinkiläisen kerrostalon sisäpihalla ja katsoi kameraan vakavana. Takana oli jo ura Islanders - ja Jormas -yhtyeissä sekä kuvauksen aikoihin työllistäneen Pepe & Paradisen kaksi ensimmäistä levyä.

Seuraavana julkaistiin tämä, Vexi Salmen sanoittama ja Willbergin yhdessä Markku Johanssonin kanssa sanoittama kappale, ehkäpä Willbergin suurin klassikko:

FAKTA: Lisää Alvar Kolasen kuvia löytyy kirjoista Jari Kolanen - Hannele Tilles: Tuikkivien tähtien varjosta - Alvar Kolasen valokuvia (Like, 2013) ja Tähdet tuikkivat Olavi Virrasta Irwiniin - Alvar Kolasen valokuvia (Elastic House, 2010) sekä Alvar Kolasen valokuvaston Facebook -sivulta. Tähdet tuikkivat -kirjaa ja vedoksia Kolasen kuvista voi ostaa täältä.