Päivän levy1 Dumari ja Spuget: Bailaa - Äijän seksifantasia

Anakonda.fi aloittaa 40 vuorokauden putken: joka päivä esitellään Päivän levy. Leikin aloittaa Tuomari Nurmion Dumari ja Spuget.

Suomenkielisissä sanoituksissa miehet ovat laulaneet seksistä on monella tavalla. On Frederikin suuhun sanoitettua uhoa, nuoren Juice Leskisen hapuilua ja Juha "Watt" Vainion vanhan miehen kaihoilua jäntevämmän nuoruuden päiviin. On Gösta Sundqvistin koskettavia ja vinoja tarinoita seksuaalisuuden eri ilmenemismuodoista minä -muodossa - lauloi niitä sitten Gösta itse Leevi & The Leavingsin riveissä tai "laulava ratikkakuski" Aarne "Iso-Pitkä" Tenkanen.

Tuomari Nurmio on sanoittajana jäljittelemätön mestari. Hänen teksteissään lyövät kättä vanha amerikkalainen bluesperinne sekä aito-suomalainen helismaalainen sujuvuus.

Kun Nurmio laulaa rähisevään tyyliinsä seksistä, ollaan muiden suomalaisten lauluntekijöiden ulottumattomissa.  Uudella levyllään Dumari vakuuttaa aitoon blues -henkeen, että mojoa riittää. Hän on laulun kertojana sekä Tuhma hauva ("Mä oon sun tuhma hauva/ja mä haukun niin kauan/et sä päästät mut sisälle sun eteiseen") että Don Pate ("Hän hyppää satulaan ja kohta alkaa turnajaiset/Väsymättä läpi yön Don Pate ratsastaa" - "Hän tietää miten paljon vettä tarvitaan kastelemaan niinkin pientä puutarhaa").

Sanoitukset istuvat hyvin paitsi Nurmion, myös Spuget -yhtyeen tulkittaviksi. Näin ilkeää, likaista ja elämänmakuista bluesrokkia ei ole julkaistu isojen levy-yhtiöiden kautta Suomessa 2000-luvulla yhtään liikaa. Tosin tämän tason tarjokkaitakaan ei ole tainnut olla riesaksi asti.

Dumari & Spuget -kokoonpanon viime vuonna julkaistu ensialbumi tuotti 63-vuotiaalle Nurmiolle pitkän uran kolmannen kultalevyn. Hikinen äijäfantasia tuntuu resonoivan toimivasti Nurmion yleisön kanssa.

Uudella levyllä samaa edellisen kanssa on se, että versioitavaksi uuteen, rankempaa tyyliin on otettu Nurmion uran vanhoja klassikkoja. Uudet versiot puolustavat paikkaansa poikkeuksetta. Esimerkiksi Pikku julmuri on levytetty aiemminkin vakuuttavasti, nyt tulkinta on erilainen - mutta yhtä lailla vastaansanomaton. Uutta viime vuoden Spuget -levyyn ovat puhaltimet, Dumarin slangilla blosarit.

Blosareilla tai ilman, homma toimii.