Päivän levy 5: Damon Albarn: Everyday Robots - Vaihtoehto Euroviisuille

Brittipopin legenda on tehnyt soololevyn, jossa on kaikkea, mitä Euroviisuissa ei yleensä ole.

Damon Albarn, 46, on tehnyt vasta nyt pitkän uransa ensimmäisen soololevyn. Hän on jo Britti-pop -legenda Blur -yhtyeen keulakuvana, taiteilijakuvaa laajentaa myös erikoinen hittimenestys animaatioyhtyeenä aloittaneen Gorillazin aivoina sekä paljon satunnaisia yhteistyölevytyksiä.Mutta nyt Albarn on yksin. Peräti kolme vuotta valmistelemallaan levyllä hän myös käpertyy itseensä häpeilemättä. New Musical Expressin haastattelussa Albarn sanoi, että kaikki asiat levyllä ovat tapahtuneet hänelle. Levyn jokainen lause on totta. Tarina ja tuokiokuvat ulottuvat 1970-luvun lapsuudesta 2010-luvun keski-ikäisyyteen.Musiikki tukee intiimiä vaikutelmaa. Se on hiljaista ja hidastempoista, sovitukset ovat sisältävät paljon yksityiskohtia, jotka huomaa vasta useiden kuuntelujen myötä.

Levy on kunnianhimoinen, tekijälleen henkilökohtainen ja avoimesti taiteellinen. Se on siis kaikkea sitä, mitä suurin osa Euroviisuista ei tänäkään vuonna taida olla. Ehkä juuri siksi se tullee kestämään kuuntelua paremmin kuin viisut - tai suurin osa mistään tänä vuonna julkaistavista pop- tai rocklevyistä.

Albarnin viimeistään tämä levy nostaa suurten englantilaisten laulaja-lauluntekijöiden joukkoon, jonnekin hänen sankarinsa Kinks -yhtyeen Ray Daviesin rinnalle.