Zarkus Poussa 1975 - 2016 - Riemukas multi-instrumentalisti

Zarkus Poussan kuolema koskettaa suomalaista musiikkiväkeä syvästi. Anakonda.fi kunnioittaa vain 40-vuotiaana kuolleen poikkeuslahjakkuuden muistoa jakamalla videon, joka kiteyttää Poussan elämänasenteesta paljon.

Suomalainen musiikkielämä menetti ison miehen viikonvaihteessa. Zarkus Poussa kuoli Ruotsin-laivalla saamaansa sairauskohtaukseen 24. tammikuuta. Hän oli esiintymismatkalla Jukka Poika & Kuules Crew:n mukana.

Kuolemasta kertoi virallisesti ensimmäisenä Facebook-sivullaan Poussan projekteista omaleimaisin, hänen sukupolvensa suomalaisista huippumuusikoista koottu hauskanpito- ja virtuoosiyhtye Hemma Beast. Lenni-Kalle Taipale, Sami Pitkämö, Marzi Nyman, Timo Tuppurainen, Tatu Ferchen ja Jarmo Saari joutuvat nyt tulemaan toimeen ilman lyömäsoittajaa, joka tosin oli opiskellut paitsi rummunlyöntiä ja perkussioiden hallintaa, myös basson- ja kitaransoittoa Oulunkylän Pop- ja jazz-konservatoriossa.

Poussa oli multi-instrumentalisti ja laulaja, jonka ura kesti runsaat 20 vuotta. Ensimmäinen isommin julkinen pesti oli nuoruudenystävä Anssi Kelan Pekka ja susi -yhtyeessä. Kirjailija-muusikko Kela muistelikin Poussaa tuoreeltaan tiistain vastaisena yönä virallisella Facebook -sivullaan. Sävy oli lämmin, rakastava ja Poussan alati valoista persoonaa ja uskomatonta pulppuavaa musikaalisuutta arvostava - niin kuin niin monissa suomalaismuusikkojen kommenteissa ja päivityksissä on viime tunteina ollut.

Kela muisteli, kuinka kohtasi Poussan jo 25 vuotta sitten nummelalaisessa bändikatselmuksessa, kun tällä oli yhtye nimeltä Penny` s Face. Musiikkihullut nuoret ystävystyivät, menivät samaan bändiin - ja yhteys säilyi, vaikka tiet veivätkin eri suuntiin. Poussalla kun oli niin paljon enemmänkin soitettavaa kuin Kelan yhtyeen lyömäsoittajana oli mahdollista.

"En muista nähneeni häntä ikinä pahalla päällä. Kun vuosien varrella kohtasimme, niin vastassa oli aina sama, myhäileväinen hahmo. Sydämellinen ihminen.Zarkus oli musiikki. Hän oli rytmi. Hän svengasi. Hahmo isolla H:lla, joka eli meidän maailmassamme, mutta kuului kuitenkin johonkin aivan toiseen todellisuuteen. Ei tule heti mieleen toista ihmistä, joka poikkeaisi normeista niin paljon kuin Zarkus. Hän eli aivan omalla sykkeellään", Kela kirjoitti.

Tuo syke toi tehtäviä televisiossa (tv-sarjat W-tyyli ja Jokainen vieras on laulun arvoinen), roolin elokuvassa (Saippuaprinssi) ja teatteritöitä Q-teatterissa ja Suomenlinnan kesäteatterissa (tämän linkin takana Jaakko Saariluoma muistelee yhteisiä teatteritöitä Ilta-Sanomien haastattelussa).

Mutta ennen kaikkea syke vei Poussan musiikkiprojektista toiseen. Hän soitti useissa keikkakokoonpanoissa ja levytyksissä, muun muassa Ismo Alangon, Stigin, Anna-Mari Kähärän, GG Caravanin, Giant Robot ja RinneRadion kanssa. Hän työsti Remu Aaltosen kanssa Ganes -leffasoundtrackille erikoislaatuista musiikkia. Ja ehtipä hän tehdä kaksi sooloalbumiakin.

Hänen viimeinen levytyksensä oli viime joulukuussa julkaistu Aulikki Oksasen ja Vuokko Hovatan kanssa tehty runo- ja laululevy Voi kuinka myrsky rauhoittaa.    

Kaikki näytti Poussalle niin helpolta. Vaikka hän uppoutui esiintymiseen täydellä tarmollaan, soitto soljui vaivattomasti, pusertamatta. Se oli osoitus lahjakkuudesta, jonkinlaisesta "luonnonmusikaalisuudesta" sekä epäilemättä kutsumuksena tehdystä runsaasta harjoittelusta ja ennen kaikkea asenteesta: Poussa oli humoristi, mutta musiikin suhteen intohimoinen ihminen.

On siis sopivaa, että Anakonda.fi linkittää hänen muistokseen Hemma Beast -yhtyeen Potpurin, medleyn paljosta olennaisesta musiikinhistoriasta huumoria ja virtuositeettia yhdistelevässä, 13-minuutin YouTube -videossa.

Pasi Kostiainen