Prince 1958 - 2016 - Rytmimusiikin pikkujättiläinen kuoli

Prince on kuollut, kertovat useat viestimet - ja tiedote vahvistaa. Anakonda.fi muistelee yhtä musiikkihistorian suurista lahjakkuuksista ja vastarannankiiskistä.

BBC sai Princen tiedottajalta vahvistuksen kuolemasta. Tässä vaiheessa ei vielä tiedetä kuolinsyytä.

 

It is with profound sadness that I am confirming that the legendary, iconic performer, Prince Rogers Nelson, has died at his Paisley Park residence this morning at the age of 57.

 

Jos linkki ei näy, kommentin voi katsoa tästä.

Prince oli kuollessaan 57-vuotias. Kuolemaa voidaan pitää yllättävänä, sillä artisti on ollut Piano & a Microphone -kiertueella pitkin talvea ja kevättä.

Edellinen, viimeiseksi jäänyt konsertti oli viime viikolla Atlantassa. Sen Prince teki toipilaana, ilmeisesti vaatien itse päästä esiintymään vaikkei täydessä kunnossa ollutkaan. Hän oli peruuttanut flunssan takia konserttejaan aiemmin huhtikuussa.

Atlantan -konsertin jälkeen Princen vointi huononi ja häntä kotiin Minneapoliisiin kuljettanut lentokone joutui tekemään jopa hätälaskun. Prince kiidätettiin sairaalaan muutamaksi tunniksi.

Vihoviimeisen kerran Princen kerrotaan nousseen lavalle lauantaina. Hän ei pystynyt laulamaan, mutta soittamaan pystyi - ja vitsailemaan.

"Odottakaa muutama päivä ennen kuin tuhlaatte rukouksia", Prince sanoi faneilleen sairaudestaan Ilta-Sanomien mukaan.

Mutta rukouksia olisi tarvittu. Prince kuoli - ja jätti koko musiikkia rakastavan maailman tyrmistymään. Saman väen, jota on viime kuukausina koeteltu muun muassa David Bowien, Lemmy Kilmisterin, Otis Clayn, Glenn Freyn, Maurice Whiten, Paul Kantnerin - ja Suomessa erityisesti Zarkus Poussan menetyksillä.

Prince oli suuri persoonallisuus - ja ristiriitaisuuksien ruumiillistuma.

Hän oli mediatapahtuma suurten julkisuuden henkilöiden tavoin kaikessa, mihin Paisley Park -studioiden ja -asuntonsa ulkopuolella ryhtyi, vaikka toisaalta hän kieltäytyi haastatteluista pitkään lähes täysin.

Ja tämän voimansa Prince tunsi. Hän valjasti sen omien ja muiden artistien oikeuksien ajamiseen. 1990-luvulla hän irtautui levytyssopimuksesta, jota ei tuntenut kannustavaksi ja reiluksi, vaikka menetti sopimusehtojen mukaan oikeuden käyttää taiteilijanimeään tiettynä ajanjaksona. Niinpä Prince julkaisi jonkin aikaa levyjä nimillä Artist Formerly Known As Prince sekä Symbol.

Häntä kaipaavat julkkikset ja kollegat NBA-legendoista elokuvaohjaajiin ja näyttelijöistä muusikkoihin ovat muistelleet Princeä ensi-twiiteissään hauskaksi tyypiksi, mutta sen puolen tulkitseminen hänen taiteestaan on ollut vaativaa. Ellei sitten Princen hymytöntä hedonismia ja suvereenia esiintymistä minkä tahansa instrumentin kanssa sitten tulkita itseironiaksi ja parodiaksi... jostain. Ja taas toisaalta, ehkä hänen avoimen seksististen sanoitustensa hyväksyminen on vaatinut varsinkin naiskuuntelijoilta paljonkin huumorintajua.

Ja jonkinlaista ristiriitaisuutta oli toki siinäkin, että Prince muutti muitakin suunnitelmiaan lennosta kuin repi yhden maailman arvokkaimmista levytyssopimuksista. Komea Black -albumi oli pitkään julkaisematta syistä, jotka menevät Princen mukana hautaan.

Keikkojakin hän sopi ehkä enemmän kuin halusi tehdä, Suomen-esiintymisenkin hän perui peräti viidesti. Ainoaksi Suomen-konsertiksi jäi esiintyminen Helsingin Hartwall-Arenassa heinäkuussa 2011.

Musiikillinen moniosaaja ja suuri vaikuttaja

Mutta eihän Princeä toki ihailla ja muistella hänen valitsemansa medialinjan tai hänen oikuttelujensa vuoksi. Häntä kunnioitetaan ja kaivataan musiikillisena poikkeuslahjakkuutena.

Elokuva Purple Rain (1984) oli löyhästi elämäkerrallinen, mutta kertoi siitä, että tie huipulle vaati työtä ja määrätietoisuutta lahjakkuudesta huolimatta. Ja kun Prince oli huipulla, hän teki mitä tahtoi. Purple Rainin jälkeen Beatlesin Sgt. Pepperistä ja 1960-luvun psykedeelisyydestä ammentaen syntyi Around the World In A Day - ja sen jälkeen tanssitettiinkin minimalistisesti, mutta hikisesti funkaten. Vuoden 1986 albumilla Parade oli mukana vuosien mittaan klassikoksi kasvanut Kiss.

Prince oli rytmimusiikin Lionel Messi. Pikkujättiläinen, jonka luovuus ja yllätyksellisyys näyttivät ja kuulostivat olleen toisesta maailmasta. Molempia sopii jäljitellä ja ihailla, vaikka samalle tasolle tuskin pääsee juuri kukaan.

Anakonda.fi kunnioittaa Princen kuolemaa hiljaisuudella, vaikka jakaisi mielellään tämän musiikkia. Mutta Prince suhtautui yhtenä viimeisistä isoista nimistä nihkeästi muun muassa Spotify -suoratoistopalveluun ja kertaalleen Twitteriin jakamien ja sieltä nopeasti poistamien viestiensä perusteella myös YouTubeen. Kommentit voi lukea consequenceofsound.netistä tästä.

Pasi Kostiainen