Kommentti: Tom Pettyn kuoleman outo uutisointi

Anakonda.fi:n Pasi Kostiainen miettii, miksi Tom Pettyn kuolemasta uutisoitiin ennakoivasti.

Tom Petty on kuollut. Musiikkifanien uusin tyrmistys sai vahvistuksen tiistaiaamuna Suomen aikaa, kun Pettyn manageri Tony Dimitriades kommentoi asiasta Los Angeles Timesille:

"Olemme murtuneita ilmoittaessamme isämme, puolisomme, veljemme, ja johtajamme ja ystävämme Tom Pettyn kuolemasta. Hän sai sydänkohtauksen aamun varhaisina tunteina ja hänet vietiin UCLA:n sairaalaan, mutta häntä ei voitu elvyttää. Hän kuoli rauhallisesti klo 20.40 perheensä, bändikaveriensa ja ystäviensä ympäröimänä."

Petty siis kuoli klo 6.40 tiistaiaamuna Suomen -aikaa. Tieto laulaja-lauluntekijän, tuottajan ja näyttelijän kuolemasta julkaistiin kuitenkin jo ensimmäisen kerran yöllä maanantain viime hetkinä. Kansainväliset laatumediat brittiläisestä Guardianista yhdysvaltalaiseen Rolling Stoneen uutisoivat kuolemasta. He pohjasivat uutisensa luotettavana pidettyyn CBS Newsiin.

Kuoleva mies on eri asia kuin kuollut mies. Uutinen "kuolemasta" löytyi yöllä jonkin aikaa jopa Wikipediasta. Tuolloin Pettyn elintoimintojen ylläpito oli lopetettu, mutta hän ei ollut vielä kuollut.

CBS News oli uutisoinut Pettyn kuoleman lähteenään Los Angelesin poliisi, mutta LAPD täsmensi omaa tietoaan pian puolen yön jälkeen Suomeen aikaa - ja CBS News ja kaikki sitä lainanneet tiedotusvälineet oikaisivat uutisensa.

Outo, surkea - ja nykypäivän uutistoimintaa kuvaava tapaus. Kun nopeus on uutiskilvassa tärkeää, mediat luottavat toisiinsa - ainakin luotettaviksi aiemmin kokemiinsa medioihin. Eikä CBS News muuttunut epäluotettavaksi nytkään - se luotti omiin lähteisiinsä, jotka ottivat surullisessa asiassa hieman ennakkoa. Virheitä sattuu, kiivastempoisessa uutistyössä niitä tulee sattumaan jatkossakin.

Valitettavasti kyseessä ei ollut uutisankka, vaan uutismedioiden kömpelö etukeno. Tom Petty on kuollut.

Pasi Kostiainen