Apple -kohu, pyöräkolari, lavalta putoaminen, managerin kuolema... - U2-uutiset ongelmasta toiseen

U2 iloitsee siitä, että pystyy tekemään maailmankiertueensa. Anakonda.fi listasi Ruotsissa neljästi esiintyvän yhtyeen viime vuosien vastoinkäymiset - niitä muuten riittää.

U2 esiintyy syyskuun puolivälissä Tukholman Globenissa peräti neljän konsertin verran. iNNOCENCE & eXPERIENCE -kiertue käynnistyi keväällä Pohjois-Amerikasta - ja yhtye huokaisi syvään, että käynnistyi. Viime vuosien vastoinkäymiset ovat pistäneet menestyksestä toiseen porskuttamaan U2:n jäsenet miettimään kuolevaisuuttaan: mikään ei ole itsestään selvää edes maailman suurimmalle yhtyeelle.

Tässä listaa U2:n ja sen jäsenten henkilökohtaisesti ja yhtyeenä kohtaamista kolhuista.

1. Manageri jätti bändin - tai sai potkut

U2 on tunnettu solidaarisena ryhmänä, jossa koko bändi jakaa esimerkiksi tekijänoikeustulot tasan neljän jäsenensä kesken. Pitkään kuvioissa oli mukana myös "viides mies", manageri Paul McGuinness, jonka kerrottiin saaneen viidenneksen esimerkiksi kiertueen tuotoista. Jo 1970-luvulla alkanut yhteistyö U2:n ja McGuinnessin välillä kuitenkin päättyi kaksi vuotta sitten. Syitä tähän ei ole kerrottu julkisuuteen.

2. Levyjulkaisu Applen kautta epäonnistui

Syyskuussa 2014 U2 julkaisi uusimman levynsä Songs of Innocence Applen iTunesin kautta niin, että levy oli latautui kaikille iTunesin käyttäjille pyytämättä ja veloituksetta. Ehkä hieman yllättäen lahja kääntyi bändiä vastaan. Vaikka kyseessä oli vallankumouksellinen teko musiikkiteollisuudessa, yhtyeen "tyrkyttämisestä" loukkaantuneet pitivät siitä niin kovaa meteliä, että bändi on ilmoittanut katuneensa koko hommaa. Toisaalta: kymmenet miljoonat ihmiset altistuivat U2:n musiikille - ja bändi sai kuin saikin uusia kuulijoita.

3. Levyjulkaisu viivästyi

Songs of Innocence oltiin julkaisemassa jo keväällä 2014, mutta kun yhtyeen esiintyminen Oscar -gaalassa 2014 ja tapahtumassa esitetty Ordinary Love ei saanut toivottoa vastaanottoa, bändi painui takaisin studioon ja otti levytykselleen lisäajan.

4. Bono ajoi pyöräkolarin

Bono kaatui syyskuussa polkupyörällä New Yorkin Keskuspuistossa syyskuussa heti levyjulkaisun jälkeen. Seuraus: useita murtuneita luita - ja kuukausien sairausloma. Yhtye ei päässyt edes markkinointihommiin suunnitelmiensa mukaan. Bono ei pysty vieläkään soittamaan kitaraa. Hyvä puoli: Q-lehden haastattelussa Bono kertoi kirjoittaneensa paljon uusia kappaleita - seuraavaa U2 -levyä ei laulajan mukaan jouduta odottamaan kymmentä vuotta.

5. Rumpali isä kuoli kiertueen aattona

U2 oli keväällä jo Vancouverissa aloittamassa maailmankiertuettaan, kun rumpali Larry Mullen jr sai suruviestin: hänen isänsä oli kuollut. Rumpali oli Q-lehden mukaan luvannut haudata isänsä, joten U2:n yksityiskone kiisi Dubliniin ja takaisin. Keskiviikkona Mullen osallistui hautajaisiin, torstaina oli kiertueen ensi-ilta.

6. The Edge putosi lavalta

Dramatiikkaa riitti myös ensi-illassa: kitaristi The Edge putosi lavalta I Still Haven` t Found What I` m Looking For -kappaleen aikana. Hän ei loukkaantunut pahasti. Nyt oli kuitenkin onnea onnettomuudessa, sillä oli lähellä ettei kitaristi osunut pudotessaan pystyssä törröttäneeseen kamerajalustaan.

7. Kiertuemanageri kuoli

U2:n kiertuemanageri Dennis Sheehan sai kohtalokkaan sairauskohtauksen kiertueen alkuviikkoina. Sheehan oli työskennellyt yhtyeen kanssa vuodesta 1982. Kitaristi The Edge sanoi Q-lehdelle, että bändi kaipaa enemmän ystävää kuin työntekijää.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen