Laulun tarina: Redrama: Villejä lupiineja - Omistettu kuolleelle veljelle

Redrama esittäytyy Ylen SuomiLOVE -sarjassa suomenkielisenä laulajana - ja pätevänä kitaristina. Anakonda.fi jakaa nyt Redraman version J. Karjalaisen klassikosta Villejä lupiineja ja kertoo, miksi biisi on Redramalle tärkeä.

Kiitos Lasse, teit biisistäni omasi", näin J. Karjalainen vastasi Redramalle eli Lasse Mellbergille, kun tämä pyysi lupaa tulkita Karjalaisen kappaleen Villejä lupiineja.

Vuonna 1994 julkaistu kappale kuuluu Karjalaisen klassikkoihin, suomenkielisen rockin kuolemattomiin biiseihin.

Mutta Karjalainen oli oikeassa, Redrama oli kuin olikin saanut ladattua tulkintaansa ja versioonsa omakohtaisuutta. Motiivi oli tosin raskas: Mellberg omisti kappaleen ja siihen kirjoittamansa lisäsanat ja rap-osuuden kuolleen veljensä muistoksi.

"Oli mennyt viikko veljeni Albertin poismenosta kun aloin kirjoittaa. Kirjoitin aamusta iltaan ja yritin muodostaa pahasta olostani biisiä. Niitä syntyi, useampikin, mutta mikään ei tuntunut tarpeeksi hyvältä", Redrama muistelee viiden vuoden takaista tuskaansa.

"Olen usein palannut aiheeseen useastikin viimeisen viiden vuoden aikana. Halusin sanoa hänelle asioita mitä en hänen eläessään ehtinyt. Mutta jos olen rehellinen, niin mikään omista enganninkielisistä biiseistä ei ole tuntunut tarpeeksi hyvältä."

Viime keväänä Redrama sai kutsun Ylen SuomiLOVE -ohjelmaan, jossa hänen piti esittää joku henkilökohtaisesti tärkeä laulu.

"Päädyin J.Karjalaisen Villejä lupiineja -kappaleeseen ja tajusin yhtäkkiä, että tässä se on. Tässä on kaikki se, mitä mä olen halunnut Albertille kirjoittaa, mutta en ole onnistunut. Kaikki asiat vain loksahtivat yhtäkkiä paikoilleen. Se oli uskomatonta."

Redramaa jännitti, miten Karjalainen hänen kappaleeseensa suhtautuu. ”Kiitos Lasse, teit biisistäni omasi" - oli paitsi huojentava, myös kannustava.

"Se oli upein kohteliaisuus jonka muusikko voi saada. En unohda sitä ikinä. Mutta se on lopulta vain puolet totuudesta. J. sävelsi ja sanoitti tämän biisin yli 20 vuotta sitten ja mä esitin sen nyt. Mutta toi selittämätön voima ja rauha joka tosta biisistä välittyy tuli jostain muualta. Mä haluan uskoa että se tuli Albertilta."

Redraman osuus SuomiLOVE -ohjelmassa tulee ulos kokonaisuudessaan 18. joulukuuta. Hänen esityksensä Villejä lupiineja -kappaleesta on julkaistu jo nyt Yle Areenassa katsottavaksi. Sinne pääsee tästä.

Huomioitavaa on, että pääosan urastaan englanniksi räpännyt Redrama nyt siis laulaa ja räppää suomeksi - ja soittaa kappaleen uljaan kitarasoolonkin itse.

Biisin Spotify -linkki on tässä:

Pasi Kostiainen