Laulun tarina: Oasis: Don`t Look Back In Anger - Klassikko sai uuden merkityksen

Oasis -klassikko kuullaan todennäköisesti livenä Suomessakin Liam Gallagherin -keikalla. Anakonda.fi kertoo tarinan kappaleesta, josta on tullut Manchesterin terrori-iskun selviytysmislaulu.

Oasis -solisti Liam Gallagher esiintyy Turussa perjantaina 21. heinäkuuta. Todennäköisesti hänen keikkansa huipentuu yleisön laulatukseen Oasis -klassikosta Don`t Look Back In Anger.

Kappale on ollut vuonna 2009 hajonneen Oasisin suuria klassikkoja, mutta toukokuussa 2017 biisi sai uuden, lohduttavan ulottuvuuden. Kun ihmiset kokoontuivat muistamaan Manchesterin terrori-iskun uhreja, hiljainen hetki päättyi tuhansien surijoiden spontaaniin yhteislauluun. Don`t Look Back In Anger oli luonteva valinta, sillä Oasis on manchesteriläinen yhtye, kaupungin suuria poikia.

NBC Newsin YouTube -tililtä voi katsoa, miten kappale laulettiin Manchesterissä 25. toukokuuta - kolme päivää Ariana Granden konsertin päätteeksi tapahtuneen pommi-iskun jälkeen jälkeen:

Samoissa tunnelmissa kappaletta ovat viime viikkoina esittäneet myös Oasis -yhtyeen voimamiehet, sekä Suomeen tuleva Liam Gallagher, joka ei ole aiemmin koskaan biisiä laulanut tai laulattanut että biisin kirjoittanut ja sen alkuperäisellä levytyksellä laulava Noel Gallagher.

Liam Gallagherin ja Glastonburyn jättifestivaalin yleisön yhteislaulusta löytyy BBC Musicin YouTube -taltiointi tästä:

Noel Gallagher puolestaan on maailmankiertueella U2:n lämmittelijäesiintyjänä. Noel saikin peräti U2:n taustabändikseen, kun Don`t Look Back In Anger kajahti Lontoossa 8. heinäkuuta.

Kappaleella on juuri nyt siis vahva ajankohtainen leima - ja kuulijoilla tietysti omat, pitkän ajan kuluessa syntyneet tunnesiteet biisiin, sen herättämät omat muistot. Mutta mitäpä mietti Noel Gallagher kappaletta kirjoittaessaan vuonna 1995?

Ensinnäkin hän avoimeen tyyliinsä tunnustanut, mistä kaikkialta on biisiin osia lainannut. Nimi on David Bowien Lodger -albumin kappaleesta Look Back In Anger. Kappaleen melodia on puolestaan Noelin mielestä yhdistelmä, laina niin Bowie Mott The Hooplelle kirjoittamaa All The Young Dudes -kappaletta ja "jotain Beatlesia". Myös sanoitus on osittain "saanut vaikutteita", Uncut -lehden haastattelussa Noel myönsi ottaneensa joitakin rivejä John Lennonin julkaisemattomista kappaleista - ja kappaleen pianointroa on kuvattu Lennonin Imagine -klassikon pastissiksi.

Mutta kun paljon eri puolilta lainaa, syntyy jotain ihan omaa.

Kuka sitten on Sally, jolle biisissä lauletaan? Ei ainakaan kukaan, jonka Noel sillä nimellä tunnustaisi tunteneensa. Nimi päätyi biisiin, koska se kuulosti hyvältä lauluettuna. Noel Gallagherilla oli ensin biisin soinnut, ja niiden päälle hän lauloi jotain keikan soundcheckissä Sheffieldissä. Liam kysyi:"Laulatko So Sally can wait?" Eipä tiennyt Noel laulavansa, mutta oli tästä lähtien laulava!

"Olin ihan että tämähän on nerokasta! Ja niin aloin laulaa niillä sanoilla: So Sally can wait. Muistan menneeni takaisin pukuhuoneeseen ja kirjoittaneeni sanat ylös. Kaikki syntyi nopeasti tuon jälkeen", hän kertoi Uncutin haastattelussa.

Ja tältähän biisi kuulosti ja näytti videolla, kun se julkaistiin 19. helmikuuta 1996, neljäntenä sinkkulohkaisuna albumilta (What's The Story) Morning Glory?

Sinkku nousi suoraan Englannin listaykköseksi.

Fakta: Liam Gallagher esiintyy Turun Tall Ships Races Music Festivalissa perjantaina 21. heinäkuuta.

 Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Jill Furmanovsky, Oasis vuonna 1995