07. elokuu 2016
EDM ei olekaan ollut sellainen ohimenevä hömpötys, niin kuin aikuisemmat musiikinkuluttajat ovat arvelleet. Musiikkityylissä on samaa sitkeyttä kuin rockissa, jolle veikattiin yhtä lailla nopeaa kuolemaa sen alkuvuosina 1950- ja 1960-luvulla.
Valtamediassa EDM nousee satunnaisten artistihaastattelujen ohella esille Weekend -festivaalin yhteydessä. Kun tapahtuman musiikki vetoaa useimpia toimittajia nuorempaan yleisöön, kirjoitukset ovat ulkopuolisen havaintoja: melua, räikeitä vaatteita ja päihtyneen yleisönosan käytöstä festivaalin lähialueilla kommentoidaan kuin rockfestarien haittoja vuosikymmeniä sitten.
Omalle yleisölleen Weekend kuitenkin toimii. On toiminut jo viisi vuotta. Tänäkin vuonna Kalasataman liput myytiin loppuun, yleisöä oli kahtena päivänä yhteensä 70 000 ihmistä.
Lisäksi Weekend on onnistunut kansainvälistymään. Samaan aikaan Helsingin kanssa bassotaajuuksia mittailtiin Virossa ja Ruotsissa. Yhteensä viikonlopun Weekend -festarit keräsivät 300 000 kävijää.
Järjestäjän mukaan kansainvälistyminen jatkuu. Jo nyt pidetyt tapahtumat saavat jatkoa, lisäksi suunnitelmissa on laajentuminen yhä uusille alueille.
"Emme ole toistaiseksi tehneet lopullisia päätöksiä Weekend Festivalin laajentumisesta, mutta olemme käyneet neuvotteluja useiden eri maiden edustajien kanssa", promoottori Hardi Loog sanoo.
Lyhyellä tähtäimellä Weekendin tulevaisuus näyttää siis hyvältä.
Entä pitkällä? Onnistuuko Weekend saavuttamaan yhä uusia kävijäjoukkoja teini-ikään kasvavasta yleisöstä? Missä vaiheessa tuleva nuoriso löytää jonkin muun musiikkilajin hauskanpitonsa taustalle - on kyse sitten sukupolvikapinasta tai ei?
Saako Weekend pidettyä nykyisestä yleisöstään kiinni, kun se ikääntyy? Vai säästävätkö tämän vuoden Weekend -kävijät täysi-ikäistyttyään rahansa esimerkiksi Flow Festivalille?
Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Henri Juvonen