Ruisrock 2015: Elastisesta Sanniin, juhlat Suomi-popparien herkistämänä

Anakonda.fi:n Aleksi Kinnunen koki Suomen Turussa kolmen päivän seksihelteen - ja paljon hyviä keikkoja. Nyt hän listaa niistä parhaat - ja hoplaa, Suomi voitti muun maailman!

Ruisrock on musiikillinen täytekakku, kuten raporttini ensimmäisessä osassa mainitsin. Tyylillisesti mennään laidasta laitaan niin kuin maan suurimmilla yleisfestareilla kuuluukin. Siitä huolimatta kaikki viikonlopun musiikki tuntui olleen kiinnostavaa ja hyvää.

Ruisrock onkin mitä erinomaisin paikka päivittää kuvaa suomalaisten popmusiikillisista mieltymyksistä sekä alan virtauksista ja muutoksista. Mukana on suuria kansansuosikkeja, tulevia suuria kansansuosikkeja sekä kansainvälisiä huippuja.

Antia arvioidessa yhteenvetona voisi tuumata, että kotimaiset huiput iskivät nyt ulkomaantähtiä voimallisemmin. Toki hellehyörinnässä on  mahtava ihastella Pharrell Williamsin Neptunes -hittikimaraa, Ellie Gouldingin iskelmä-edm:ää, Disclosuren elektronista notkeilua, Axwell  & Ingrosson house-mafiointia ja Public Enemyn hauskaa  nostalgia-räppiä. Siitä huolimatta edellä mainitut hävisivät koskettavuuden ja räjäyttävyyden osalta kotimaisille kollegoilleen. Nostan seuraavassa esiin festarin huippuhetkeni.

1. Elastinen

Sunnuntai on epälooginen pääpäivä. Kaikki tuntuu silloin plussalta, lahjalta. Samoin henkinen pääesiintyjäpaikka ei ole illan viimeinen vaan kesäiltapäivän auringossa. Hyvissä tuoreissa voimissa musiikin nautiskelu maistuu parhaalta.

Elastisen iso "Ela show" räjäytti Rantalavan edustan tavalla, joka toi mieleen Kanye Westin esiintymiset Late Registration -albumin jälkeen. Lavalla piisasi porukkaa siihen malliin, että show täyttää lokakuussa Helsingin areenan helposti. Eteen ja ylös pauhasi vastustamattoman sinfonisesti, Naurava kulkuri on festarivetona fantastinen pommi, Oo siellä jossain mun taas suorastaan liikuttava.

2. Sanni

Sanni esittää parhaimmillaan maan hienointa uutta popmusiikkia:  koskettavaa, tunnistettavaa ja pelottoman isoa. Lauantai-iltana avasi keikan kuristavan murhaavasti, 2080-luvulla taitaa olla 2010-luvun paras radiopopbiisi Haloo Helsingin Vapaus käteen jään ohella. Hieno nuori poppari.

3. Olavi Uusivirta

Aina loisteliaasti esiintyvä Olavi Uusivirta sai kuulemma polttarijäynän, joka kieltämättä osui ja upposi. Keikan lopussa lavalle säntäsi Tommi Läntinen esittämään Via Dolorosan, joksi Ruissaloon johtavaa kärsimysten tietä vitsikkäästi kutsutaan.

4. Paperi T

Resnais, Beefheart & Aalto on täysin nerokas melankoliaräpin mestariteos kesäyössä.

5. Don Huonot

Hienossa ja hauskassa vedossa ollut ysäriklassikko avasi kyynelhanat odottamattomasti Tuulee -kappaleellaan. Toisena keikkakitaristina lavalla nähtiin Jarmo Saari kuten yhtyeen suuruuden vuosina.

Listan ulkopuolelta sanottakoon, että Haloo Helsinki! on tietenkin mitä loistavin ison lavan festariesiintyjä ja festarikesän tärkein suomalaisyhtye. Olen kuitenkin todistanut yhtyeen esiintymistä niin monta kertaa, ettei esityksellä sen vuoksi ollut pääsyä listalleni.

Antti Tuisku on kuulemma päräyttävässä keikkakunnossa. Pedon hikisen telttashow` n olisin halunnut kokea, mutta seuraavaan kertaan jäi  - samoin kuin etukäteen kiinnostava Foals. Runsaudenpulaa!

JVG:n riehaannuttava lätkäräp oli tietenkin paras avausveto viikonloppuuni. Tippa-T:n suosio nuorison parissa oli kiinnostava havaita. Kasmirin kansansuosiossa taas voi jo aistia elastismaista suuruutta. Vauvoja -superkesähitti kuultiin kahdesti. Kaija Koo taas oli yhteislaulukuningatar.

Studio Killersin järjettömän suuren yleisön vastaanotto Rantalavalla taisi tulla yllätyksenä yhtyeelle itselleenkin. Mahtava meininki! Don Huonojen kanssa osin samaan aikaan soittaneen Mew käy edelleen sydämeen uskomattoman kauniilla kitarahyökyaallollaan.

Valitettava peruminen oli Major Lazerin Lean On -superkappaleen massoille esittelemän Møn estyminen. Hienon muusikon show'ta odotin ennalta eniten.

Anakonda.fi onnittelee huippusäiden tänäkin vuonna hellimää Ruisrockia uuden yleisöennätyksen (95 000 kolmen päivän aikana) johdosta ja kiittää musiikkielämysten lisäksi erinomaisen sujuvista ja ystävällisistä järjestelyistä.

 Teksti: Aleksi Kinnunen, kuva: Mari Herrala/Ruisrock, Studio Killers esiintyy

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Ruisrock 2015: seksihelteen ja nuoren kauneuden juhlaa osa 1, menestyksen salaisuus