Iiris, virolaislupaus palaa parrasvaloihin

Virolaisartisti Iiristä pidettiin suurlupauksena muutamia vuosia sitten ja hän oli tuttu vieras Suomenkin festareilla ja keikkapaikoilla. Mutta sitten Iiris katosi. Anakonda.fi paljastaa nyt, minne.

Jos tulee verratuksi Kate Bushiin, Björkiin ja Tori Amosiin ei ole ihan kevyin eväin liikenteessä. Alle 20-vuotiaana ison kansainvälisen yhtiön kanssa levytyssopimuksen saanut Iiris oli suuri persoonallisuus heti ensisinkuillaan Weirdo. Kappale asemoi nimestään lähtien Iiriksen ihan omaan lokeroonsa.

Biisin voi kuunnella tästä Spotifyn kautta.

Kuinka ollakaan, Iiris ei kuitenkaan jatkanut Weirdon ja samana vuonna 2012 sen kanssa julkaistun esikoisalbumin The Magic Gift Box avaamaa uraa. Hän katosi julkisuudesta lähes täysin. Satunnaiset biisijulkaisut olivat jonkinlainen elonmerkki, mutta Iiriksen fokus oli selvästi jossain muualla kuin oman uran määrätietoisessa edistämisessä sillä tavoin tehokkaasti kuin 2010-luvulla on tapana. Hän ei pyrkinyt hyödyntämään mitenkään edes sitä, että tuli palkituksi Virossa paikallisessa musiikkigaalassa tittelillä Female Artist of the Year.

Mitä parikymppinen virolaislaulaja sitten teki?

Hän meni lukioon Lontooseen!

Iiris Vesik on siis viettänyt viime vuodet koulun penkillä. Opinahjo Goldsmith on taidelukio, ja hän kertoo opiskelun vieraassa maassa vieraalla kielellä "kehittäneen häntä huimasti artistina ja ihmisenä".

Ja tämä näkyy ja kuuluu myös uudella Hope -ep:llä ja sen videolla. Sen Iiris suunnitteli itse, omista lähtökohdistaan englantilaisessa koulumaailmassa.

"Täällä on hyvin tuomitseva ilmapiiri, joten tein videon omista tuntemuksistani oman huoneeni turvassa. Siellä saatoin olla rauhassa ulkopuoliselta tuomiolta", hän kuvailee.

EP:n myötä Iiris myös keikkailee jälleen. Hänet nähdään Suomessakin, keikka on Helsingin Bar Loosessa perjantaina 22. huhtikuuta.

Hope -ep:n voi kuunnella Spotifyn kautta tästä: