Flow: Morrissey jäähyväistunnelmissa

Flow Festivalin yksi odotetuimmista esiintyjistä, englantilaislaulaja Morrissey heitti kiihkeän ja tunteikkaan keikan, joka herätti paljon kysymyksiä.

Kun Steven Patrick Morrissey lopetti ensimmäisen keikkansa Suomessa Smiths -yhtyeen solistina, hän heitti paitansa yleisölle Seinäjoen Provinssirockissa.

Tuo paita elää omaa elämäänsä taideteoksena tavalla, jota Morrissey tuskin itsekään ennusti vuonna 1984: esseisti, kääntäjä, kirjailija Antti Nylén kirjoitti laulaja-lauluntekijän suomalaisista faneista kirjan Paita. Kirjassa fanit poseeraavat juuri tuo paita päällään ja kertovat suhteestaan Smithsin ja Morrisseyn soolouran lauluihin.

Flow Festivalin -keikkansa Morrissey lopetti myös myöhään lauantain-sunnuntain vastaisen yönä siihen, että paita lensi yleisölle.

Rakentaako draamantajuinen laulaja komeasta urastaan kaarta myös nimenomaisesti Suomessa? Hän on varmasti tietoinen Nylénin ansiokkaasta kirjasta.

Varsinainen kysymys siis kuuluu: uskoiko Morrissey esiintyneensä Suomessa nyt viimeistä kertaa?

Vaatesymboliikan lisäksi tästä vihjaa hänen tunteikas viimeinen spiikkinsä:

"Vaikka tapahtuisi mitä, rakastan teitä aina!"

Tämän sanottuaan Morrissey purskahti itkuun.

Morrisseyn on kerrottu sairastavan syöpää. Liki kaksi vuotta sitten uutisoidun sairauden nykytilasta ei ole tiedotettu.

Konsertin perusteella Morrissey on kuitenkin voimissaan. Hän esiintyi ihan yhtä lailla kiihkeästi kuin pari vuotta sitten Finlandia-talossa. Ääni oli kunnossa ja asenne entinen: hän paasasi omalla, vastaansanomattomalla tavallaan kasvissyönnin puolesta ja heittäytyi lauluissaan romanttiseksi Pariisin pauloissa - ja irvaili, ettei maailmanrauha ole köyhien bisnes.

Flow Festivalin uusi jättimäinen Lapin Kulta Red Arena sopi Morrisseylle paremmin kuin hyvin. Tosin ahtaalta jättitelttakin tuntui. Flow Festival on tänä vuonna loppuunmyyty. Paikalla on kolmena päivänä yhteensä 80 000 ihmistä.

Nämä kappaleet Morrissey esitti:

 1. Suedehead  
 2. Alma Matters  
 3. You Have Killed Me  
 4. Ganglord  
 5. Speedway  
 6. You're the One for Me, Fatty  
 7. Ouija Board, Ouija Board  
 8. I'm Throwing My Arms Around Paris  
 9. World Peace Is None of Your Business  
 10. Kiss Me a Lot  
 11. The Bullfighter Dies  
 12. Meat Is Murder
 13. Everyday Is Like Sunday  
 14. Irish Blood, English Heart

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Flow, kiitos Iggy - ja kiitos Teppo