Tauolle jäävä Herra Ylppö:"Tahdon lisää bändejä - ja lisää lapsia!"

Sex and drugs and rock`n`roll? Ainakin avomielinen haastattelu. Anakonda.fi tapasi Herra Ylpön Viking Linen Gracella.

Herra Ylppö & Ihmiset tekee viimeisen Helsingin -keikkansa lauantaina 14.6. Virgin Oilissa. Yhtye jää tauolle kesän jälkeen ja Herra Ylppö keskittyy seuraavaksi toiseen bändiinsä Maj Karmaan. Miten jaat aikasi näiden kahden bändin kesken?

Teen niitä periodiluonteisesti. Yritin tehdä kahta bändiä yhtä aikaa, mutta seuraukset olivat katastrofaaliset. Siinä ei mene kuin ihmissuhteet. Bändinjätkiä alkaa vituttaa. Levy-yhtiöt ovat sekaisin, kuulijat ovat sekaisin ja ittekin on sekaisin, että kumman bändin sanoituksia pitäisikään tehdä.  Minulle tämä on kuitenkin nykyisin selkeää: jos en olisi lähtenyt tekemään tätä niin kutsuttua soolouraa, Maj Karma olisi hajonnut. Mutta nyt pistän tämän soolohomman jäihin ja olemme palanneet Maj Karman kanssa yhteen.

Kovalevytiedostoja syövä koira ei siis enää uhkaa Maj Karman tulevaisuutta?

Se oli kyllä yksi kaikkien aikojen surkeimmista tiedotteista. Meistä oli kyllä hauskaa, kun se meni niin hyvin läpi mediassa. Välit orkesterin sisällä olivat hyvin tulehtuneet emmekä vain saaneet aikaan tarpeeksi hyvää materiaalia. Se oli just sitä aikaa, kun yritin tehdä lomittain Ihmisiä ja Maj Karmaa. Olimme kuitenkin jo ehtineet tiedottaa, että uusi levy on tulossa, joten päätimme antaa sen viivästymiselle mahdollisimman lapsellisen selityksen. Mietimme, mitä pikkupoika sanoo opettajalle:"Koira söi kirjan." Mutta eihän tällaista itseironiaa ymmärretä Suomessa.

Näin kuusi vuotta tuon uutisoinnin jälkeen, mitä ajattelet koko tapahtumaketjusta?

Ehkä kuviot Suomessa ovat vaan niin pienet, että media painaa tuollaiset jutut mielellään, koska parempaakaan ei ole. On se totta tai ei. Ja kun musiikilla ei ole mitään vakavaa merkitystä, se meni läpi.

Mitä eri asioita Ihmiset ja Maj Karma sitten sinulle edustavat?

Minulle ero näiden kahden bändin välillä on aina ollut selvä. Maj Karma on bändi, Ihmiset soolojuttu. Maj Karmassa ei ole hirveästi mitään virtuositeettia, se tekee Maj Karma musaa eikä siihen voi hirveästi edes vaikuttaa. Ihmisissä voi taas tehdä taitavien soittajien kanssa melkein mitä tahtoo. Aiheiden puolesta Maj Karma on yleismaailmallisempi. Ihmiset svengaa, Maj Karma on rautakanki. Minulle ne ovat kaksi täysin eri juttua, mutta ymmärrän hyvin jos ne ovat kuulijoille vain samaa paskaa. Edes Hynynen ei erottanut niitä, ihmetteli vaan, miksi Ihmiset on kevyempi.

Mitä seuraavaksi?

Olen vakavasti sitä mieltä, ettei tämä tähän jää. Bändejä pitää olla lisää! Vielä en uskalla paljastaa enempää.

Pääsit aikoinaan töihin SEK Grey -mainostoimistoon tämän järjestämän näyttävän kykyetsinnän avulla. Oletko jossitellut sitä, kuinka erilainen elämäsi olisi, jos olisit mainosalalle?

Olen miettinyt sitä, mutta en ole hetkeäkään katunut. Tämä menee niin, on mennyt elämässäni aina: tietyt intohimot ohjaavat tekemisiäni. Eli: pääsin Suomen suurimpaan mainostoimistoon yhtenä kuudesta AD:sta, mutta jätin sen satakuntalaisen demobändin takia. Mutta se oli ihan selkeä ja pakottava, varma visio. Eikä tuosta asiasta päättäminen ollut lainkaan vaikeaa. Ja sitten, kun Maj Karma monen vuoden harjoittelun ja puskemisen jälkeen lyö itsensä läpi ja muu Ukkonen -levyllä kultaa, mä menenkin ja perustan uuden bändin! Ja lopetan sen Maj Karman. Jälkeenpäin ajatellen nuo ovat olleet järjettömiä liikkeitä. Nytkin Ihmisillä menee hyvin, radiot soittaa ja on keikkoja, mutta mä vaan tunnen, että on pakko jäädä tauolle.

Väisteletkö vastuuta?

En ole ikinä ajatellut vastuuta näiden asioiden suhteen. Päinvastoin, niiden juttujen jatkaminen olisi ollut hyvin helppoa.

Oletko tyytyväinen elämääsi?

Ehdottomasti. Onhan se tietty klishee, mutta jos joku hyvä haltija olisi tullut sanomaan nuorelle bändijätkälle seuraavasti:"Neljäkymppisenä sulla on kaksi kultalevybändiä, kaksi ihanaa lasta, omakotitalo Porvoossa ja sä olet tyytyväinen elämääsi." Se nuori jätkä olisi nauranut paskaisesti:"Me ny vittuun siitä. Enhän mä osaa edes laulaa, enhän mä osaa mitään." Minun on ollut koko elämäni järjettömän vaikea elää hetkessä tyytyväisenä. Ajattelen aina seuraavaa juttua. Vaikka hienosti menneen keikan jälkeen. Kun muut ovat hybriksessä, alan viiden minuutin jälkeen ajatella seuraavaa keikkaa. Nyt olen vetänyt jonkin aikaa keikat selvinpäin. Jos sen hetken siellä lavalla turruttaa, niin siitä jää hirveän vähän mitään muistoja. Toki sitäkin on tapahtunut helvetin paljon. Mitenkään kehuskelematta: voin juoda melkein koko pullon Jack Danielsia, ettei kukaan huomaa mitään, ei bändi eikä yleisö. Olen vaan juonut keikoilla niin kauan - ja ollut ongelmissakin alkoholin takia.

Onko tähän tilanteeseen vaikuttanut se, että sinulla on nykyisin lapsia?

On kyllä erikoinen juttu, että silloin kun sain ensimmäisen lapseni, sekoilin enemmän kuin koskaan. Oli jonkinlainen itsetuhoisuus päällä. Pakoilin vastuuta. Silloin tapahtui kaikki mahdolliset klisheet. Kaikki ne kolme klishettä, jotka rock`n`rolliin liitetään. Meni aika överiksi. Mies ja nainen -levyn jälkeen menin terapiaan, vaikka en ollut koskaan uskonut sellaiseen. Sanoin, että tästä ei ole tule mitään:"Nyt hajoaa bändi, nyt hajoaa perhe - ja nyt hajoaa pää!" Terapeuttiksi sattui ihminen, jolla oli aikoinaan ollut ohjelmatoimisto - ja hän kyllä tietää nämä kuviot. Jos siellä olisi ollut joku kukkahattutäti, joku Ymmi Hinaaja, olisin kävellyt sieltä ulos saman tien. Se oli sellainen terapeutti, että muutaman kerran jälkeen se sanoi:"Älä jauha Ylppö paskaa! Kierrät kuin kissa kuumaa puuroa. Mitäpä jos kertoisit kaiken niin kuin se on?" Ja sitten käytiin läpi kaikki lapsuudesta alkaen. Se alkoi helpottaa, saatana! Asiat alkoivat purkautua. Tuli ihan eri fiilis. Juhliminen muuttui oikeasti juhlimiseksi. Ei tarvinnut tehdä mitään päätöstä, ettei enää koskaan juo. Tulin oikeasti iloiseksi.

Minkä ikäisiä lapsesi ovat?

Poika on kolme ja tytär täyttää kuukauden kuluttua vuoden. Lapset ovat ehdottomasti parasta. Haluaisin tehdä lisää lapsia. Ehkä se liittyy myös pikkuisen fanaattiseen luonteeseeni, että kun homma on aloitettu, viedään se loppuun asti. Bändejä pitää olla vähintään kolme, ja lapsia pitää olla myös.

Pasi Kostiainen, kuvat Tuukka Ervasti

Herra Ylppö & Ihmiset -yhtyeen uusimman albumin Spotify -kuuntelu on mahdollista suoraan tästä: