Scorpionsin Mersu-saattue saapuu taas Suomeen - "Miljoonarockissa järjestäjätkin olivat faneja!"

Scorpions on esiintynyt Suomessa jo parikymmentä kertaa! Anakonda.fi kysyi laulaja Klaus Meineltä, miltä suomalainen meininki näyttää täällä neljällä vuosikymmenellä vierailleesta legendasta.

Se näky ei unohdu: kun saksalaisyhtye Scorpion saapui esiintymään Vantaan Ankkarockiin vuonna 2003, bändin jokainen jäsen tuotiin paikalle omalla edustustason Mercedes Benzillä. Mustien autojen letka suomalaisessa kesäillassa muistutti valtiomiesvierailua.

Aikomoisia valtiomiehiä Scorpparit toki ovatkin. Bändi juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, se perustettiin siis jo vuonna 1965!

Ja tuttuja vierailijoita he ovat myös. Sitten tuon Ankkarockin, joka oli bändin viides keikka Suomessa milloinkaan, Scorpions on vain kiihdyttänyt kyläilytahtiaan. Loppukesän Suomen-keikat ovat jo yhtyeen 20. ja 21. esiintymiset Suomessa. Ensimmäinen keikka muuten oli vuonna 1983 Oulun Kuusrockissa.

Anakonda.fi sai siis yhteyden suomalaisille hyvin tuttuun konserttivieraaseen, kun Scorpionsin laulaja Klaus Meine vastasi puhelimeen. Meine, 67, liittyi yhtyeeseen jo vuonna 1970. Hän on laulanut läpi yhtyeen menestyksen vuodet, ollut itseoikeutetusti solistina muun muassa suurimmissa hiteissä Winds of Change ja Rock You Like A Hurricane. Ja äänessä hän tietysti myös keväällä julkaistulla bändin 20. albumilla Return Forever.

"Aloitimme uuden levyn tekemisen jo kaksi vuotta sitten. Ensin tutkimme vanhoja 1980-luvun arkistojamme, katsoimme olisimme silloin jättäneet jotain käyttökelpoista julkaisematta. Mutta pian olimme jo ihan uusien sävellysten kimpussa", Meine kertoo Anakonda.fi:lle.

Luovuus ei siis ole vuosien mittaan ehtynyt, uutta levyä varten Meine ja kumppanit tekivät yli 20 kappaletta. Ne saatettiin levytyskuntoon yhdessä ruotsalaistuottaja Martin Hansenin kanssa. Hansen tunnetaan yhteistyöstään myös monien suomalaisbändien, muun muassa Apocalyptican ja The Rasmuksen kanssa.

"Toivon, että ihmiset eivät levyä kuunnellessaan mieti vain meidän ikäämme. Ja jos miettivätkin, toivottavasti he ajattelevat näin: miten he voivat julkaista noin raikasta uutta musiikkia vaikka ovat jo noin vanhoja - ja juhlivat jo 50-vuotista uraansa!"

Homma sujuu siis studiossa - ja lavalla se vasta sujuukin. Keikoilla yhtye esittää mielellään klassikkonsa ja maustaa keikkansa uusilla kappaleilla.

Esiintymisistä Suomessa Meinellä on vain hyvää sanottavaa. Hienoja muistoja on kuulemma niin "metsien keskeltä, keskeltä ei mitään, kauniista paikoista" kuin "hienosta pääkaupungista Helsingistäkin".

"Meillä on tosiaan pitkä suhde. Mielestäni suomalaiset fanit ovat hurjimpia kaikista Pohjolan faneista, siellä arvostetaan raskasta rokkia eniten", Meine sanoo.

"On hienoa, että olemme saavuttaneet myös uutta yleisöä. Keikoillemme niin Suomessa, Saksassa kuin vaikkapa Ranskassakin on tullut uutta väkeä, joka on löytänyt meidät YouTubesta."

Suomen-keikosta peräti neljä oli vuosina 2004 - 2011 Tuurin Miljoonarockissa. Meinen mukaan saksalainen ja pohjalainen yrittäjyys löivät lämpimästi kättä kansanomaisilla festareilla - ja laulaja myös muistaa järjestäjien kovan kiihkeän fanituksen.

"Meillä ei ole Miljoonarockeissa ollut koskaan mitään valittamista mistään. Järjestäjät vaikuttivat aina hyvin motivoituneilta ja käsitin, että heistä osa oli bändin pitkäaikaisia, aitoja faneja."

Suomen kuuluisin Scorpions -fani Vesa Keskinen on siis jäänyt suosikkinsa mieleen.

Fakta: Scorpions esiintyy Suomessa 31. heinäkuuta Haminassa ja 1. elokuuta Pietarsaaressa. Lisätietoa tästä.

Teksti: Pasi Kostiainen, Kuvat: